Izveštaj je dobra vest za Kosovo

Priština

Na Kosovu se ocenjuje da je izveštaj Freedom House o napretku na Kosovu realan. Srbi traže da se nakon poboljšanja treba raditi na normalizaciji života.


Nezavisno Kosovo je iz grupe neslobodnih zemalja napredovalo ka statusu delimično slobodnih, a posebno je bilo napretka u jačanju zaštite prava manjina, navodi se u najnovijem godišnjem izveštaju organizacije Freedom House "Sloboda u svetu 2010".

Istaknuto je da su novembarski izbori, prvi posle proglašenja nezavisnosti 2008. godine, održani u skladu sa međunarodnim standardima. Predstavnici institucija Kosova ocenjuju da je ovakav izveštaj realan.

Portparol Vlade Kosova Memlji Krasnići ističe da se u izveštaj govori o stepenu pozitivnog razvoja i svrstava Kosovo u grupu zemalja regiona sa najviše napretka.

“U izveštaju Freedom House opisuje se napredak koji je na Kosovu postignut tokom godinu dana. Može se primetiti da je od svih zemalja regiona na Kosovu bilo najvećeg pomaka”, rekao je Krasnići.

Slično ističe i opozicija uz nastavak kritikovanja vlasti. Prema rečima Avnija Arifija iz Alijanse za budućnost Kosova za pozitivna kretanja je zaslužan narod a ne Vlada. Nakon više negativnih ocena zbog prisustva korpucije i organizovanog kriminala na Kosovu, Arifi kaže da je ovaj izvestaj bitan za imidž Kosova u svetu.

“Izveštaj se zasniva na dva aspekta, poboljšanje položaja manjina i izborni proces. Sva zasluga pripada narodu Kosova, jer se ovde ne ocenjuje rad institucija”, rekao je Arifi.

U izveštaju Freedom House piše da je poboljšan položaj manjina na Kosovu, što je prema oceni člana Predsedništva Skupštine Kosova i predsednika Samostalne liberalne stranke Slobodana Petrovića realno, ali dodaje on ‘još puno toga treba da se uradi u cilju normalizacije života’.

“Ono što je vezano za realnost što je jako poznato da nije na Kosovu u najboljem redu kako bi svi želeli da bude ali je prepoznatljiv pomak. S druge strane, tu ima još puno stvari da se radi ali opet kažem da imamo jednu dozu optimizma i nade da ćemo pre svega i sa drugim faktorima zajednički da napravimo što bolji prostor, situaciju manjinskih zajednica u prvom redu mislim srpsku zajednicu”, kaže Petrović.


REZULTATI VLADE?

Petrović ističe da je učešće u institucijama jedini način da se Srbi bore za svoja prava i stvore bolje uslove života. On dodaje da je njegova stranka tokom dve godine rada u Skupštini i Vladi Kosova doprinela da se na mnoge načine olakša život srpske zajednice. Ocenjuje da su neophodni i dobri odnosi i saradnja sa albanskim partijama kao nosiocima vlasti.

“Najznačajnija je ekonomska sloboda, i ako je imate onda ćete imati prilike da budete slobodni i u drugim segmentima. To je izazov za sve koji su predstavnici zajednica.”

Neophodno je učešće što većeg broja pripadnika manjinskih zajednica u ovom slučaju mislim na srpsku, jer će se mngoo lakše doći do cilja ukoliko budete angažovani. Ukoliko se budete izolovali iz tog procesa onda ste gubitnik, neophodno je da svaki čovek da svoj doprinos”, smatra on.

Freedom House navodi da je Kosovo u oblasti političkih prava umesto dosadašnje ocene 6 dobilo ocenu 5, a u oblasti građanskih sloboda napredovalo je sa ocene 5 na 4.

Opozicija je istakla da ovaj izveštaj treba da posluži vlastima da unaprede rad institucija.

“Nadam se da će vlada naučiti nešto od ovoga. Dobro bi bilo da se institucije Kosova bore protiv korupcije i prekinu kontrolu medija”, rekao je Avni Arifi.

Ali potparol Krasnići kaže da je Vlada uticala na povećanje stepena slobode.

“Ovo je ocena celokupnog razvoja i angažovanja vlade, institucija, civilnog društva, zbog čega Kosovo dobija pozitivniji položaj na međunarodnoj sceni”, rekao je Krasnići istakavši da će se napredak nastaviti i u narednom periodu.