Kosovo u 2016: Nada u stabilnost i napredak

Priština za Novu godinu

Velika su očekivanja građana Kosova od nove 2016., ali većina onih sa kojima smo razgovarali je skeptična. Problemi koji se godinama nižu teško da će se rešiti predstojećih godina. Ipak, nadaju se barem miru i stabilnosti.

Prvi zamenik premijera, Hašim Tači, napisao je da je u 2015. godini najveći izazov bio napor opozicije da se održe novi izbori, tako što je ometala i napadala institucije. Kosovo s ovim problemom ulazi i u 2016.

"Ekonomski razvoj ostaće u centru naših angažovanja, kao i osnaživanje vladavine prava", kazao je Tači. On je dodao da su konkretni prioriteti liberalizacija viza, članstvo u FIFA-i i UEFA-i, ali i učešće na Olimpijskim igrama.

Američki ambasador na Kosovu, Greg Delawie, kazao je da je 2015. bila važna godina za Kosovo, s obzirom da su postignuti novi sporazumi sa Međunarodnim monetarnim fondom, potpisan je i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Ipak, istakaoda napredak usporavaju kao što su nasilje i kriminalni činovi u Skupštini, te korupcija.

"Danas kalendar prebacujemo na Novu Godinu i svako od nas ima šansu da razmisli o svojim nadama i snovima...Radujem se nastavku pružanja podrške Kosovu u 2016., njegovom putu kao multietničkoj, demokratskoj naciji u centar Evrope", kazao je on.

Mir, stabilnost, ekonomski razvoj, bezbednost i više iskrenosti. Ovo su želje građana Kosova za 2016. godinu. Malo njih su optimisti da se želje mogu i ostvariti.

Stanovnici Prištine smatraju da je potrebna sigurnija perspektiva za mlade i decu.

Ram Zogaj očekuje da će 2016. Kosovu doneti napredak, a to mogu postići sami građani, individualno ili u grupi, a kako bi se na centralne institucije pozitivno uticalo.

"Očekujemo bolju ekonomsku situaciju. Narod je taj koji mora da natera vladu da ide napred, da radi, da postigne ekonomski razvoj", kaže on.

Ahmet Šalja očekuje da će 2016. doneti perspektivu onima koji završe školu.

"Nadam se većem uspehu u karijeri. Na fakultetu imamo velika očekivanja. Potrebna nam je perspektiva nakon školovanja, garancija da ćemo uspeti da se zaposlimo", navodi on.

Aferdita Zaqiri nada se stabilnosti i miru.

"To nam je potrebno. Potreban je jedan zdraviji pristup politici i nadam se boljoj budućnosti za našu decu", ističe ona.

Faton Beka, kaže da se građani Kosova već 15 godina nadaju nekom boljem životu, što se ne dešava.

"Ne očekujem da će biti nečeg boljeg u novoj 2016. Bili smo u ratu, i nekako smo živeli pet godina nakon rata. Nakon toga trebale su da se dese promene, i nisu. Već 15 godina na čelu vlasti su jedni te isti ljudi i zato ne očekujem ništa. Oni rade samo za svoje interese", kaže Beka.