Ilegalnim prelazom sa Kosova u Srbiju 

  • RSE

Vaš browser nepodržava HTML5

Kosovo putevi MAPA

Blokiramo sami sebe, kaže jedan od građana koji sa severa Kosova ovih dana putuju u Srbiju preko alternativnih puteva, koji podrazumevaju i ilegalne prelaze granice.

Otkako je lokalno srpsko stanovništvo na severu Kosova 10. decembra podiglo barikade na glavnim magistralnim putevima koji vode prema dva granična prelaza sa Srbijom, Jarinje i Brnjak, mnogi se sada sami snalaze.

Vaš browser nepodržava HTML5

Borrell: 'Barikade nisu način traženja dogovora'

Put preko planine Rogozne je jedan od načina kako se ovih dana putuje sa severa Kosova u Srbiju.

Umesto glavnim magistralnim putem iz Severne Mitrovice, kroz Leposavić do graničnog prelaza Jarinje, sada se putuje kroz Banjsku, opština Zvečan, uz brdo preko Rogozne, u narodu poznatijoj ruti zvanoj preko "Izvora“.

Ekipa Radija Slobodna Evropa je ove nedelje prošla delom tog puta.

Ovaj alternativni put počinje od sela Banjska u opštini Zvečan.

Kroz Bare i Brđane stiže se u Novi Pazar i potom u Rašku, dve opštine na jugozapadu Srbije.

Ovaj put, koji je jedan od više alternativnih puteva na severu između Kosova i Srbije, podrazumeva i ilegalan prelaz granice, jer tu zvaničnog graničnog prelaza nema.

Većina deonica puta je asfaltirana, osim na pojedinim mestima.

Ovim putem sada prolaze privatni automobili, autobusi pa i kamioni.

Vožnja traje oko dva i po sata. U normalnim okolnostima vožnja od Severne Mitrovice do Raške traje oko sat vremena.

Međutim, na izlazu s teritorije Kosova postavljen je punkt Policije Srbije, smešten u kontejnerima.

Na tom mestu, srpska policija legitimiše putnike, baš kao na regularnim graničnim prelazima.

Pored vozila, dva puta dnevno saobraćaju i autobusi privatnih autoprevoznika iz Severne Mitrovice. Autobusi, kako smo se uverili, su skoro pa puni.

Iz razgovora sa nekim od putnika utisak je da većina putuje u Srbiju zbog obaveza, bilo zdravstvenih ili radnih. Iako je put duži i teži, zadovoljni su, kažu neki, što postoji i ova alternativa.

Punkt Policije Srbije nakon izlaska s teritorije Kosova.

Glavni magistralni putevi koji vode prema dva granična prelaza Jarinje i Brnjak od 10. decembra su blokirani barikadama.

Podigle su ih grupe grupe građana srpske nacionalnosti, uz podršku srpskih političara sa Kosova, a nakon hapšenja bivšeg policajca Policije Kosova, njihovog sunarodnika, Dejana Pantića. On se sumnjiči da je organizirao "teroristički napad", kako ga je označila Vlada Kosova, na urede Centralne izborne komisije na severu Kosova 6. decembra.

još detalja

Ko treba da ukloni barikade na severu Kosova?'Zaobilaženje' barikada na severu Kosova

Kosovske vlasti tvrde da imaju kapaciteta da uklone barikade na severu, ali da se daje vremena KFOR-u, misiji NATO-a na Kosovu, da se to učini mirnim putem.

Iz KFOR-a su poručili da pažljivo prate situaciju na severu Kosova te da ta misija ima sposobnost i osoblje da obezbedi slobodu kretanja, u skladu sa svojim mandatom. Oni su međutim pozvali sve da se "uzdrže od provokativnih demonstracija sile, kako bi bezbednost svih zajednica bila osigurana".

Vaš browser nepodržava HTML5

Blokirani putevi na severu Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti) je za britanski dnevnik Gardijan (The Guardian) izjavio da je pristao da pruži još vremena KFOR-u da ubedi ljude na barikadama da se povuku.

Ipak, napomenuo je da one ne mogu još dugo da ostanu.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je 20. decembra poručio da je "recept za uklanjanje barikada oslobađanje svih uhapšenih Srba, povlačenje svih policijskih jedinica sa severa Kosova i uklanjanje svih tajnih lista i spiskova za odstrel Srba".