Srpski civilni sektor na Kosovu poziva na dijalog Prištine i Beograda

Barikada koju su kamioni napravili u mestu Rudare, na putu prema granici sa Srbijom, 1. augusta 2022

Predstavnici organizacija civilnog društva i medija iz srpske zajednice na Kosovu pozvali su Prištinu i Beograd da mirnim putem reše krizu na severu Kosova, da se suzdrže od bilo kakvih jednostranih poteza i da zapaljivu retoriku zamene konstruktivnim dijalogom.

Poziv je 3. avgusta upućen i Evropskoj uniji, Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), odnosno zemljama Kvinte, da neodložno i što pre uspostave prostor za dijalog na političkom nivou uz insistiranje na neposrednom kontaktu delegacija Beograda i Prštine.

"Pozivamo Srpsku listu da kao član Vlade Kosova, Skupštine Kosova i drugih lokalnih i centralnih institucija, preuzme odgovornost i uzme aktivno učešće u rešavanju ovog problema. Da pored komunikacije sa Beogradom uspostavi institucionalni kanal komunikacije i sa premijerom Kosova što je jedini ispravni put politički odgovornog delovanja", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Pročitajte i ovo: Vučić: Otići ću na razgovor u Brisel, ali ne očekujem ništa

Do povećanja tenzija između Beograda i Prištine je došlo 31. jula, uoči početka sporovođenja odluke Vlade Kosova oko preregistracije srpskih tablica sa oznakama gradova na Kosovu na RKS (Republika Kosovo) i uspostavljanja reciprociteta o ličnim kartama koje izdaju srpski organi.

Lokalni Srbi u četiri opštine na severu Kosova su kamionima i drugim vozilima blokirali puteve u znak protesta, nakon čega je Vlada Kosova donela odluku da se će na 30 dana odložiti primenu ovih odluka.

Potom su 1. avgusta uklonjene sve barikade a granice su otvorene za saobraćaj.

U međuvremenu su Priština i Beograd optužili jedini druge da su odgovorni za podizanje tenzija i izazivanje krize.

Srpski civilni sector na Kosovu u saopštenju od 3. avgusta podvlači i da ima Srba u institucijama na Kosovu, te da je zato neophodno da "pasivno delovanje zamene proaktvnom ulogom u rešavanju problema koji neposredno pogađaju građane".

"Mi, predstavnici civilnog sektora i medija iz srpske zajednice na Kosovu, kao aktivisti i građani želimo da se mržnja, napetost i nestabilnost okončaju, a dijalogom i zajedničkim rešavanjem problema uspostave okolnosti za zajednički život, saradnju i prosperitet", zaključuje se u saopštenju.

Saopštenje su, pored ostalih, potpisali Centar za mir i toleranciju, Centar za zastupanje demokratske culture, Humani centar Mitrovica, Komunikacija za razvoj društva, te NVO AKTIV.

Pročitajte i ovo: Tenzije na Kosovu ojačale rusko-srpsku sponu

Ovo nije prvi put da Srbi na severu Kosova postavljaju barikade kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo odlukama Vlade Kosova. U septembru prošle godine su na dve nedelje bili blokirani prelazi Jarinje i Brnjak zbog uvođenja recipročnih mera Srbiji oko registarskih oznaka.

Tada je EU, koja inače posreduje dijalogom Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, pomogla je smirivanju napetosti, a strane su se dogovorile da će preko državnih simbola na registarske tablice stavljati nalepnice.

U međuvremenu je trebalo da se postigne i konačno rešenje, ali dve strane još uvek nisu uspele da se dogovore.