Kako se Brezovica pretvorila u korupcionašku šemu

Vaš browser nepodržava HTML5

Brezovica loop lokalizacija

Selo Brezovica u južnom delu Kosova je 90-ih godina bilo jedan od najatraktivnijih centara za zimski turizam.

Skoro tri decenije kasnije, ovaj ski centar se pretvorio u jedan od najvećih slučajeva korupcije koji istražuje kosovsko tužilaštvo.

Više stotina nelegalnih objekata, narušavanje životne sredine, davanje i primanje mita samo su neka od krivičnih dela za koja je Osnovno tužilaštvo u Uroševcu podiglo dve optužnice protiv 20 osoba.

Među optuženima su Bratislav Nikolić, bivši predsednik Opštine Štrpce iz Srpske liste, gde se nalazi Brezovica, zatim direktori opštinskih direktorijata, službenici Ministarstva životne sredine, građevinski preduzetnici i druga lica koja su pomagala ili davala mito u zamenu za građevinske dozvole.

Bespravna gradnja u Brezovici

U vezi ovog slučaja, u kojem je ispitano oko 100 ljudi, tužilac Rasim Maloku za Radio Slobodna Evropa (RSE) govori o detaljima.

Između ostalog tvrdi kako je Nikolić, kao predsednik Opštine Štrpce kojoj Brezovica pripada, nezakonito izdavao dozvole za gradnju na Brezovici, u zamenu za mito, kako opštinski inspektori nisu zaustavljali radove i kako su službenici Ministarstva životne sredine propustili da primene mere u vezi sa degradacijom Nacionalnog parka "Šari" na Brezovici.

Maloku govori i o nastojanjima Milana Radoičića, potpredsednika najveće stranke Srba na Kosovu "Srpske liste", da zastrašivanjem svedoka ometa istragu.

Radoičić je u bekstvu i za njim se traga zbog zastrašivanja svedoka u slučaju Brezovica.

Takođe se sumnjiči da je povezan sa još uvek nerasvetljenim ubistvom srpskog opozicionog političara na Kosovu Olivera Ivanovića u januaru 2018. godine, dok su ga SAD stavile na njihovu crnu listu zbog sumnje da je umešan u međunarodni kriminal.

Vaš browser nepodržava HTML5

Maloku: Glavne koruptivne radnje izveli su zvaničnici

Prema navodima tužilaštva, na Brezovici je od 2013. do 2022. godine bespravno izgrađeno više od 100 objekata. Tužilaštvo navodi da je za njihovu izgradnju dato više od dva miliona evra mita.

Prvom optužnicom koja je podignuta 2020. godine obuhvaćeno je 11 osoba, uglavnom opštinskih službenika, građevinskih preduzetnika i vlasnika nelegalnih objekata.

Tužilac u ovom slučaju Rasim Maloku kaže da, što se ulazilo dublje u ovaj slučaj, istrage su se širile.

To je, prema njegovim rečima, dovelo do podizanja druge optužnice 9. novembra 2022. U njoj je bivši predsednik Opštine Štrpce Nikolić opisan kao glavna osoba koja je uzimala mito u zamenu za davanje građevinskih dozvola u zaštićenim područjima, odnosno području Nacionalnog parka "Šar" u Brezovici.

U drugoj optužnici, pored Nikolića, uključeni su i direktor opštinskog odeljenja za urbanizam, kao i dva opštinska inspektora, direktor katastra u Štrpcu i drugi.

Više sadržaja

Sumnje na mito od preko preko milion evra mita

Bivši gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić osumnjičen je da je primio više od milion evra mita od građevinskih kompanija i investitora.

Prema optužnici, on je od 2013. do 21. decembra 2021. godine bio glavna osoba koja je direktno uticala na davanje građevinskih dozvola.

U samo jednom slučaju, prema optužnici, Nikolić se sumnjiči da je omogućio davanje građevinskih dozvola u Nacionalnom parku "Šari" i preko odgovornog lica kompanije "Quka Co" Albana Ćuke (Quke), koji bi izveo gradnju, dobio je 210.000 evra za 21 građevinsku dozvolu za vikendice za investitora "Stela konsalting", kao još 200.000 evra za građevinsku dozvolu za hotelski objekat "Stela konsalting".

Uprkos svim naporima, RSE nije uspeo da stupi u kontakt sa vlasnikom kompanije "Quka Co", kao ni sa drugim vlasnicima građevinskih firmi, ni sa investitorima koji su osumnjičeni za davanje mita.

Trenutno je pod aktivnom istragom za ovaj slučaj 40 osoba, ali tužilac tog slučaja Rasim Maloku ne želi da daje više informacija o kome se radi i za šta su osumnjičeni.

Vaš browser nepodržava HTML5

Maloku: Više od 2 miliona evra dato u mitu

Za šta su optuženi opštinski zvaničnici?

U optužnici se navodi da je Nikolić bio glavna osoba koja je odlučivala kome treba izdati građevinsku dozvolu.

Prema optužnici, izdavanje dozvola u nekim slučajevima omogućio je direktor odeljenja za urbanizam u Štrpcu Dimitrije Račićević.

On se tereti da, u saradnji sa dvojicom opštinskih inspektora Hisnijem Bajramijem i Dragomirom Milosavljevićem, nije izvršio službenu dužnost, odnosno da nisu obustavili izgradnju objekata na zabranjenim površinama, a u cilju sticanja sopstvene finansijske koristi.

Prema navodima tužilaštva, u nekim slučajevima su dobijali iznose od pet hiljada evra, a u nekim 14 hiljada evra.

Uključen je i direktor Katastra u Štrpcu Saša Milosavljević. On se tereti da je dobijao novac od građevinskih preduzeća i drugih fizičkih lica, u zamenu za davanje potrebne dokumentacije, kao i građevinske dozvole.

Za šta su optuženi službenici Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja?

U optužnici, službenici Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Kosova nisu optuženi za primanje mita.

Optužbe koje su podignute protiv njih odnose se na zloupotrebu službenog položaja, a u cilju sticanja materijalne koristi za druge.

Prema optužnici, bivši sekretar Ministarstva Arben Čitaku (Citaku) doneo je rešenje o davanju ekoloških saglasnosti za neke objekte koji su nelegalno izgrađeni u Brezovici.

Za neispunjavanje dužnosti optužen je glavni inspektor ovog ministarstva Bedri Halimi, koji, prema navodima tužilaštva, nije preduzeo pravno-izvršne radnje da obustavi izgradnju vikendica i hotela, iako je znao da su građeni bez ekoloških saglasnosti.

Branilac Bedri Halimija, Hadži Milaku, kaže za RSE da se njegov klijent ne oseća krivim ni za jednu od tačaka koje mu se stavljaju na teret.

"Ako neko nije postupio, onda je to tužilaštvo, odnosno nadležno tužilaštvo koje sada podnosi optužnicu protiv čoveka kod kojeg nema nezakonitih radnji i propusta", kaže Milaku.

Infographic - Kosovo Brezovica corruption


Privremeno oduzeto sedamdeset pet objekata

Pod sumnjom da su nelegalno izgrađeni, do sada je oduzeto 75 objekata u Brezovici.

"Ove vile su oduzete zbog činjenice da su izgrađene u zaštićenom području, gde je gradnja strogo zabranjena", kaže tužilac Maloku.

Među ljudima kojima su vile konfiskovane su tri sudije, političari, biznismeni, kao i građani koji su ih kupili – neki od njih, verovatno, ne znajući da su nelegalno izgrađene.

Više sadržaja


RSE je kontaktirao nekoliko vlasnika kojima su vile oduzete, ali mnogi od njih ili nisu bili dostupni ili nisu hteli da govore, uz obrazloženje da se tim slučajem bavi tužilaštvo.

U međuvremenu, kosovski biznismen Šaćir Paluši (Shaqir Palushi), kome je zaplenjena vikendica na Brezovici, kaže da ju je kupio u novembru 2021. godine za oko 200.000 evra i da mu je prodavac dokazao da ima sve potrebne dozvole.

Paluši kaže da nije znao da je ona izgrađena na području Nacionalnog parka "Šar planine", gde je gradnja zabranjena zakonom.

"Obezbeđen je građevinskom dozvolom, koju je izdala Opština Štrpce 2017. godine. Nisam imao druga saznanja i veze. I, naravno, zalažem se za kažnjavanje odgovornih ako su počinili prekršaje, ali mislim da je u našem slučaju... i koliko ja znam, bar još nekoliko, koji su komšije naše vikendice. .. nemamo ni najmanju krivicu", kaže Paluši za RSE.

Tužilac u slučaju Maloku ne isključuje mogućnost da neki od vlasnika nisu bili upoznati sa kršenjem zakona.

On u razgovoru za RSE daje približnu cenu vila izgrađenih u zabranjenim zonama na Brezovici.

Vaš browser nepodržava HTML5

Maloku: U Brezovici su bespravno izgrađene milionski vredne zgrade

Ometanje istraga

Brezovica se nalazi u opštini Štrpce, koja ima većinu stanovništva srpske nacionalnosti.

Opštinu tradicionalno vode srpski politički predstavnici - uključujući gradonačelnika i većinu direkcija.

Istrage u ovom slučaju, prema rečima tužioca Malokua, otežale su delovanje paralelnih srpskih struktura na Kosovu, koje podržava Srbija.

"Svaku aktivnost koju smo razvili na području Brezovice pratile su nelegalne strukture i to je na neki način ugrozilo i bezbednost i samu istragu u ovom slučaju", kaže Maloku.

Upravo za slučaj Brezovica, potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić ima aktivnu poternicu i nalazi se u bekstvu.

Nakon početka istrage u ovom slučaju, Radoičić je osumnjičen da je uticao na svedoke saradnike, pretio im i zastrašivao da ne sarađuju sa tužilaštvom.

Vaš browser nepodržava HTML5

Maloku: Radoičić bekstvom pokušava da ometa istragu

Tužilac Maloku kaže da postoje osnovane sumnje da su sredstva dobijena u vidu mita od opštinskih funkcionera u Štrpcu, u zamenu za davanje građevinskih dozvola, u pojedinim slučajevima otišla za finansiranje Srpske liste, kome pripada i bivši gradonačelnik Štrpca, Nikolić.

Vaš browser nepodržava HTML5

Maloku: Postoje sumnje da je Srpska lista finansirana novcem od mita

Tužilac Maloku kaže da na osnovu istraga postoje osnovane sumnje da su velike sume novca slate fiktivnim transakcijama sa Kosova u Srbiju.

Vaš browser nepodržava HTML5

Maloku: Sumnja se da je novac sa Kosova poslat u Srbiju

RSE zatražio je komentar od Srpske liste povodom navoda tužilaštva, ali zvaničnici ove partije nisu odgovorili.

Potreban je prioritetni tretman od strane suda

Prva optužnica protiv 11 osoba u slučaju Brezovica podneta je sudu 2020. godine, ali sudski proces do sada nije započeo.

Izvršni direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj kaže da bi u ovom slučaju sud trebalo da postupi prioritetno, jer su u pitanju ljudi različitih profila. A, prema njegovim rečima, možda će biti i onih koji će pokušati da nađu alternativne načine da izbegnu pravdu.

“Pravosudni sistem, kao i tužilački, trebalo bi, pre svega, da pruži podršku sudijama i tužiocima u ovom predmetu, da svoje dužnosti i odgovornosti obavljaju na najnezavisniji mogući način, ali da i državni tužilac preduzme mere protiv svakog ko nezakonitim putem pokuša da utiče na ovaj slučaj“, kaže Miftaraj za RSE.

U izveštaju objavljenom u januaru, međunarodna organizacija Transparensi internešenel ocenila je da je Kosovo ostvarilo blagi napredak u borbi protiv korupcije.

Dok je slučaj Brezovica još pod istragom i čeka početak sudskih ročišta, tužilac Rasim Maloku kaže da ne zna kakav će biti krajnji rezultat - da li će se rušiti bespravno izgrađene vile i hoteli u Brezovici.