Kontinuirana mržnja prema LGBT osobama

Ilustracija

Predstavnici kosovskih institucija, kancelarije EU, te organizacija koje pružaju zaštitu pripadnicima LGBT populacije, kažu da“kontinuirana mržnja" nastavlja da predstavlja problem za ovu zajednicu.

Na okruglom stolu na temu “LGBT u politici”, zvaničnici Vlade Kosova rekli su da je Kosovo kao država pokazala pozitivan pristup prilikom u izgradnji politika o jednakosti, a koje osiguravaju i promovišu raznolikost i atmosferu jednakosti za sve građane, bez razlika.

Ramadan Iljazi, zamenik ministra za evropske integracije, navodi da će Nacrt zakona protiv diskriminacije, koji čeka na usvajanje, oblikovati državne politike protiv osoba koje diskriminiraju i ovu populaciju.

„U Evropu moramo ujedinjeno a ne podeljeni i kategorizovani unutar našeg društva... Učešće LGBT populacije u politici je neophodno za našu demokratiju, za karakter našeg društva i evropsku budućnost naše zemlje“, kazao je Iljazi.

Thomas Gnocchi iz Kancelarije EU na Kosovu kaže da je debata o pravima LGBT zajednice na Kosovu zakasnela.

„I na Kosovu i u Evropi LGBT populacija se suočava sa diskriminacijom svaki dan. Oni su diskriminovani u svim oblastima privrednog i društvenog života. Oni su često žrtve verbalnih i fizičkih napada koji ostaju neprimećeni, u okviru stigmatizacije i negativnih posledica“, kazao je Gnocchi. On je naveo da patnja jedne osobe zbog njegove seksualne orijentacije predstavlja kršenje ljudskih prava.

S druge strane, predstavnici političkih parija na Kosovu koji su prisustvovali ovoj konferenciji rekli su da se unutar njihovih partija radilo na poštovanju ljudskih prava, ali priznaju da se na pravima LGBT populacije mora raditi više.

Međutim, te reči za predstavnike nevladinog sektora nisu bile ubedljive.

Aktivistkinja Mirveta Bajrami uputila je kritike na račun kosovskih institucija i političkih partija, navodeći da se ne može zauvek čekati na realizaciju prava LGBT populacije i na usvajanje zakona protiv diskriminacije.

„Vi kao vlada ne smete reći polako, imamo druge probleme. Ne možete ni kao partija to da kažete, da imate važnija pitanja, zato što su ljudska prava univerzalna. I ja želim jednaka prava, ni ja nemam struju i vodu kao svi ostali na Kosovu“, kazala je Bajrami.

Ona je, međutim, istakla da su pripadnici zajednice koju ona predstavlja sada već u politici...

„Ima nas, nemate ideju koliko nas je, mi jesmo u politici. Naša realnost je da smo prisutni“, istakla je ona.

Organizacije koje brane LGBT zajednicu na Kosovu kažu da javne institucije moraju da imaju plan delovanja kako bi se promovisalo poštovanje naspram i integracija ove zajednice, a to polazeći od garancija koje pruža sam Ustav Kosova.