Kinezi najverovatniji partneri za izgradnju autoputa

Radoje Žugić i Ivan Brajović u posjeti Kini

Tema koja se u Crnoj Gori, s vremena na vrijeme, podgrijava već desetak godina - izgradnja prvog autoputa u Crnoj Gori koji bi povezao primorje sa granicom ka Srbiji ponovo je aktuelizovana. Najprije izjavama premijera Mila Đukanovića koji je rekao da bi realizacija ovog projekta mogla uslijediti već u drugoj polovini godine, a potom i nedavnim boravkom ministara finansija i saobraćaja: Radoja Žugića i Ivana Brajovića u Kini čiji se investitori smatraju kao najvjerovatniji partneri za ovaj posao.

U Ministarstvu saobraćaja sada najavljuju mogućnost konačnog postizanja sporazuma sa budućim partnerom za dvadesetak dana.

“Još uvijek ne mogu da govorim o detaljima”, rekao je crnogorski ministar saobraćaja Ivan Brajović koji je, komentarišući medijske informacije da su kineske kompanije dostavile konkretnu ponudu za gradnju prvog crnogorskog autoputa koji bi od Bara do Boljara povezao primorje sa granicom Crne Gore i Srbije, rekao da će do kraja juna biti spreman da Vladi dostavi konačno mišljenje Ministarstva na osnovu kog će se donijeti konačna odluka.

U Ministarstvu saobraćaja nezvanično kažu da bi se partner mogao znati već za dvadesetak dana, što se nadovezuje na riječi ministra Brajovića koji nije želio da potvrdi da su kineski investitori, navodno, spremni da za 800 miliona eura izgrade dionicu od Podgorice do Mateševa, ali je zato rekao da novu, poboljšanu ponudu kineskih investitora očekuje za petnaestak dana.

"Već sada mogu vrlo pouzdano da kažem da su značajno unaprijeđene ponude od svih partnera u odnosu na prve ponude koje su bile. Ovo je sada treći ciklus ponuda koje dobijamo i sve drugo bi bilo dovođenje u određeno pitanje realizacije određenih poslova. Naravno, obaveza je da moraju biti angažovane crnogorske firme i crnogorski radnici u što većem broju, a pri tom naravno da i oni poštuju cijenu koju smo dogovorili i da tu ne bude nekog nerazumijevanja. No, svakako je to uslov kod svih partnera i to im je saopšteno. Prvo je važno da to bude respektabilan partner, a drugo ta cijena mora biti održiva po budžet Crne Gore", kazao je on.

Moguće koncesije

Ukoliko se dogovor za dionicu Podgorica - Mateševo postigne na 800 miliona, to će biti za trećinu jeftinije od milijardu i 200 miliona koliko je, prije neku godinu, za tu dionicu tražio grčko-izraleski konzorcijum s tom razlikom što je ponuda obuhvatala i dionicu od Sutomora do Virpazara. Ovaj aranžman bi, po toj cijeni, bio povoljniji i od prvobitnog, sa hrvatskim konzorcijumom koji je predvodio splitski Konstruktor, koji je ovu dionicu procijenio na 910 miliona eura, ali nije imao dovoljno finansijske snage da uđe u taj posao.

Ilustracija


Nisu pomogla ni dva produžavanja roka, pa je presijecanje trake i “početak radova” oktobra 2009, kod mjesta Gornje Mrke, u javnosti ostao upamćen, kao svojevrstan politički teatar tokom kog su, crnogorski premijer Milo Đukanović i njegove tadašnje kolege iz Hrvatske i Srbije: Jadranka Kosor i Mirko Cvetković govorili o "poslu stoljeća". Iako je od tada prošlo skoro četiri godine, a od iniciranja ovog projekta i desetak, Crna Gora se još nije definitivno odlučila ni za vrstu saobraćajnice: autoput ili brzu cestu, ali ni za model finansiranja.

Čini se da je jedino izvjesno da se odustalo od tzv. javno-privatnog partnerstva koje, inače, na projektima velikih saobraćajnica nigdje u svijetu nije uspjelo.

Ministar Brajović, međutim, ipak ne isključuje mogućnost sklapanja aranžmana koji bi uključivao koncesije.

"Javno privatno partnerstvo je igralo igru u prethodnom periodu. Ovo je sada priča o kreditu koji bi se dobio za gradnju auto puta. Pretpostavljam da su neki od vas išli na Kosovo i vidjeli dionicu auto puta kroz Kosovo, i moji saradnici su bili tamo, razgovarao sam sa ministrom saobraćaja Kosova. Ta dionica je veoma dobro urađena ali je kao što znate po budžet Crne Gore da mi to finansiramo iz budžeta. Ja bih se odmah složio sa tim da je to realno moguće. U svakom slučaju ovi kreditni uslovi koje poboljšavamo su takvi da se nadam da će biti sasvim održivi i mogući za crnogorski budžet. Crna Gora će dobiti kredit i zavisi od toga. Naravno, mi uvijek ostavljamo mogućnost da li će biti angažovane i kompanijske pare, od kog partnera i u kom iznosu. Ako bude na primjer 20 ili 30 posto od kredita koji se odobrava kompanijskih para, to znači da ćemo onda sa njima razgovarati o koncesijama, odnosno da će možda kompanija koja bude gradila autoput, a uložila svoje pare, možda od putarine moći da vraća uloženi novac", kazao je Brajović.

Pored kineske kompanije CCC Intenational koju bi finansijski ispratila kineska Exxim banka, kao mogući partneri crnogorske Vlade za projekat autoputa Bar - Boljare se pominju i američko-turski konzorcijum Behtel-Enka koji je, između ostalog, gradio autoput kroz Kosovo i Evropska investiciona banka.