Dostupni linkovi

Crna Gora: Nakon ruskih stižu kineski investitori


Novčanice kineske valute, jena
Novčanice kineske valute, jena
Nakon višegodišnje ljubavi sa ruskim investitorima i kratke azerbejdžanske avanture, crnogorska vlast se sada okrenula Kini. Iako "flert" traje već duže vrijeme, čini se da sada, bar sa ove strane, postoji jasna želja da se "veza" učvrsti i ozvaniči.

Informacije o kineskim kompanijama koje će u Crnoj Gori graditi kapitalne elektro-energetske objekte i autoput koji bi povezao primorje i sjevernu granicu države svakodnevno su prisutne u crnogorskim medijima.

Domaći cinici kažu da se optimističke najave o grandioznim aranžmanima plasiraju zato što se bliže izbori koji treba da se održe polovinom oktobra, ali kako se na "istočnu orijentaciju" gleda izvan granica Crne Gore?.

Tokom tzv. "investitionog buma" koji je prethodio ekonomskoj krizi koja je počela 2008., u strukturi stranog kapitala koji je dolazio u Crnu Goru dominirao je ruski novac.

Ulagan je, mahom, u nekretnine, a glavna ruska akvizicija bila je podgorički Kombinat aluminijuma koji se pokazao kao aranžman poguban za državu i građane koji će još dugo otplaćivati dugove koje su napravili Rusi.

Potom se investiciona infuzija tražila u Azerbejdžanu kome je data ekskluzivna lokacija na primorju za gradnju turističkog kompleksa i to u netransparentnoj proceduri zbog koje je, takođe zainteresovan, američki koncern otvoreno prigovarao.

Sada je na redu Kina, pa se postavlja pitanje - kako će Brisel gledati na značajnije ekonomsko prisustvo Kine u Crnoj Gori.

"Brisel će sigurno gledati pozitivno do mjere koja bi mogla ugrožavati evrropske i evroatlantske integracije Crne Gore jer mi u Crnoj Gori imamo jednu političku i sistemsku grešku a to je veoma bučna priča o EU integracijama a ispod toga se do sada vršila okupacija prvenstveno privrednih resursa od strane ruksih oligarha. Brisel već primjećuje da je bila u pitanju dupla politička igra i sada je on osjetljiv na to", kaže penzionisani vazduhoplovni general i analitičar geopolitike Blagoje Grahovac.

Crnogorski premijer Igor Lukšić je, na kraju upravo okončane posjete Kini, rekao da očekuje da će kineske kompanije koje su zainteresovane za ulaganje u termoenergiju, odnosno, energetske objekte na rijekama Morači i Komarnici, brzo dostaviti kvalitetne ponude za te projekte, kako bi Vlada mogla donijete konkretne odluke, dok je za ponovno oživljavanje priče o gradnji autoputa malo spustio loptu.

Igor Lukšić
Igor Lukšić
"Molio sam potencijalne kineske partnere da analiziraju sve opcije ne samo finansiranja, već i izgradnje autoputa, kako bi se na bazi svih studija koje imamo mogli nadati skorijem početku", rekao je Lukšić.

Da vlast ozbiljno računa na Kineze, možda najbolje govori informacija državne Pobjede da se tamo zaputio i šef vladajuće Demokratske partije socijalista Milo Đukanović koji je u šestodnevnu zvaničnu posjetu, navodno, otputovao na poziv kineske vladajuće stranke.

Demografija i mafija

Odgovor na pitanje - šta karakteriše kineske investitore - potražili smo u susjednoj Srbiji, u kojoj Kina već realizuje značajna ulaganja.

"Što se privatnih investitora tiče, tu je sve isto kao kod ostalih u svetu ali njih nema tako puno, bar ne u Evropi. A što se tiče države, ona je kao i svaka država neefikasna. Taj međudržavni aranžman je umro još od vremena socijalizma. To je uvek neefikasno i loše", ocjenjuje profesor ekonomije na Evropskom univerzitetu u Beogradu Miroslav Prokopijević.

Jedna od osnovnih razlika između državnih i privatnih investitora je sigurno što se privatnici rukovode željom za što višim profitom dok države, pored ekonomskih, uvijek imaju i šire interese.

"Gdje god Kinezi imaju jake investicije uvijek nakon ti investicija imaju neki cilj. Nakon investicija, recimo, koliko kilometara puta toliko ostane kineskih porodica u funkciji održavanja tog objekta i nešto slično. Tako da to treba imati u vidu da li se ispod toga krije neka moguća opcija koja bi mogla izvršiti demografsku promjenu u Crnoj Gori", kaže Blagoje Grahovac.

Pored mogućeg demografskog ugrožavanja, analitičar geopolitike Blagoje Grahovac kaže da uz kineske investicije ide još jedna ozbiljna prijetnja:

"Kineska mafija je u vrhu svjetskih mafija jer svi nedemokratski režimi imaju mafije. Naravno da kineski prostor u sebi ima i mafijaškog i nedemokratskog. Međutim, još nešto treba imati u vidu a to je da je nakon što je neoliberalizam pokazao svu svoju kriminogenost, državnu kriminogenost, brutalnost, vulgarnost i neodrživost naravno da kineski sistem sada u tome traži prostor za preživljavanje tog modela i on itekako nalazi širok prostor za to. Sve to ako se premjesti na naš prostor, taj novi kineski model, mi nećemo biti u stanju kao mala zemlja da se odupremo ni jednom ni drugom sistemu koji u sebi osim dobrih namjera ima dosta loših nus produkata."

Loš imidž je pratio i ruske investitore koji, bar kroz najvrijednije ulaganje u podgorički KAP, nijesu stvorili bolju sliku od one stereotipne - da donose "prljav" novac, koruptivno ponašanje i nizak stepen korporativne kulture.

"Pa, investitori iz Kine su nešto bolji ali znate šta u državama 'š' i 'ž' kategorije tražiti da vam dođe prvoklasni investitor i prvorazredna korporativna kultura je je iluzorno. Sve balkanske zemlje i zemlje trećeg sveta su u toj grupi zemalja", kaže ekonomista Miroslav Prokopijević
XS
SM
MD
LG