Mo Yan dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Vaš browser nepodržava HTML5

Proglašenje dobitnika Nobelove nagrade za književnost

Priredila: Biljana Jovićević

Kineski pisac Mo Yan dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost.
Švedska akademija je u obrazloženju odluke istakla da su njegovi radovi prepuni “halucinantnog realizma” "kojim spaja narodne priče, prošlost i sadašnjost".

Mo Yan (17. februar 1955.) kineski je pisac kojeg opisuju kao jednog od najpoznatijih i često zabranjivanih. Na zapadu je poznat po dvije novele koje su bile predložak za film “Red Sorghum” (“Crvena šećerna trska“).Često ga opisuju kao kineski odgovor na Franza Kafku i Josepha Hellera.

Negov rad dominantno je fikusiran na socijlne komenatre a snažan uticaj na njegovo djelo je izvršio politička kritika Lu Xuna i magični realzam Gabriela Garcíe Márqueza. ”Koristeći sjajne, složene, a često i grafički nasilne slike, Mo Yan privlači čitatelje uznemirujući ih lijepim, kaleidoskopskom svemira njegovih priča“, navode kritičari. Radnja većine njegovih djela dešava se u okolini Moovog rodnog grada, sjeveroistočnog Gaomija u provinciji Šandong.

Izuzetno plodan pisac, Mo Yan je napisao najnoviji roman, „Život i smrt su me iscrpile“ za samo 43 dana. Komponovao je više od 500.000 znakova sadržanih u izvornom rukopisu na tradicionalnom kineskom papiru koristeći samo tinte i pisanje četkicom.
Mo Yan je obajvio desetine kratkih priča i novela u Kini. Prva novela, “Kiša pada u proljećnoj noći”, objavljena je 1981. Više njegovih novela prevedeno je na engleski jezik od strane eminentnih profesora literature.

Mo Yan je rođen na sjeveroistoku Kine u provinciji Šandong u porodici poljoprivrednika. Napustio je školu tokom Kulturne revolucije da bi radio u tvornici koja hje proizvodila ulje. Pridružio se Narodnoj oslobodilačkoj vojsci Kine od dvadeset godina i počeo je pisati dok je još bio vojnik. Nakon objavljivanja prve novele 1981. dobio je posao predavača na Odsjeku za književnost na vojnoj kulturnoj akademiji.

Knjige Mo Jana u Nemačkoj

"Mo Yan", znači doslovno “ ne govori” i predstavlja pseudonim.Negovo pravo ime je Guan Moye . U javnom govoru u Otvorenom univerzitetu u Hong Kongu, rekao je da to ime odabrao nakon što je napisao prvi roman. Budući da je poznat kao veoma iskren i direktan u svojim govorima, nije naročito dobrodošao u kontinentalnoj Kini. On je to ime, kako je objasnio, odabrao da bi njime podsjećao sebe da ne govori previše.

Kineski pisac Ma Jian osudio je nedostatak solidarnosti i predanosti Mo Yana sa drugim kineskim piscima i intelektualacima koji su bili kažnjavani ili pritvoren bez obzira na slobodu zagarnatovane slobode izražavanja priznate Ustavom. Film „Crvena šećerna trska“ osvajač je „Zlatnog medvjeda“ na Filmskom festivalu u Berlinu 1988. godine.

Jedna od njegovih posljednjih novela „Žabe“, objavljena je u Kini 2009. i kritikuje vladinu politiku porodičnog planiranja "jedno dijete".

Novačana vrijednost Nobelove nagrade koju je danas dobio iznosi 1,2 miliona dolara.