Šef kineske diplomatije u dvodnevnoj poseti Beogradu

Ministar spoljnih poslova Kine u poseti Srbiji

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji doputovao je 27. oktobra u dvodnevnu posetu Srbiji.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković dočekao je šefa kineske diplomatije na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla".

Vang se 27. juna sastao sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem.

Na sastanku premijerka Brnabić zahvalila je na pomoći koju je Kina tokom pandemije korona virusa pružila Srbiji, navodi se u saopštenju Vlade .

To je, kako je Brnabić navela, samo "učvrstilo čelično prijateljstvo dve zemlje koje se produbljuje i projektom izgradnje fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije Sinofarm".

Vaš browser nepodržava HTML5

Za koga će Srbija proizvoditi Sinofarm vakcine?

Brnabić je istakla i značaj saradnje sa Kinom na polju razvoja infrastrukture i "novih velikih ulaganja kineskih kompanija u Srbiji" uz napomenu da "dinamika realizacije većine projekata ide dogovorenim tempom, a da se neki od njih završavaju i brže od rokova predviđenih ugovorom".

Premijerka Srbije je posebnu zahvalnost izrazila kada je reč o "uspešnoj privatizaciji Železare Smederevo", zahvaljujući kojoj je, kako je naglasila, sačuvano više hiljada radnih mesta, kao i na pronalaženju strateškog partnera za RTB Bor.

Pročitajte i ovo: Srbija: Kineski Ziđin otvorio rudnik 'Čukaru Peki' u Boru


"Srbija, takođe, pridaje veliki značaj i pruža snažnu podršku globalnoj inicijativi kineskog predsednika Si Đinpinga 'Pojas i put' i mehanizmu saradnje Kina-CIEZ", dodala je predsednica Vlade Srbije.

Vang Ji je, kako se navodi u saopštenju, rekao da prostora za saradnju Srbije i Kine i dalje ima, posebno kada je reč o robnoj razmeni, a s obzirom na to da zna koliko je premijerka lično posvećena razvoju digitalizacije i inovacija, Kina i na tom polju stoji u potpunosti na raspolaganju Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, Ivica Dačić je na sastanku sa kineskim šefom diplomatije zahvalio, kako piše u saopštenju, “na principijelnoj podršci Kine u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije” i istakao “zainteresovanost Srbije za dalje intenziviranje političkog dijaloga na najvišem i visokom nivou, kao i unapređenje saradnje u različitim oblastima”.

Vang Ji je, kako se navodi, rekao da njegova današnja poseta “predstavlja još jednu potvrdu prijateljstva dve zemlje”.

Pročitajte i ovo: Zašto opada uverenje građana Srbije da je Kina najveći donator?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaje se sa šefom kineske diplomatije 28. oktobra, a najavljen je i plenarni sastanak delegacija Srbije i Kine, koji će otvoriti Vang i Vučić.

Bilateralni sastanak Selakovića i Vang Jia biće takođe održan 28. oktobra, prema najavi Vlade, a pre sastanka, u prisustvu dvojice ministara, biće potpisan Protokol o saradnji dvaju ministarstava spoljnih poslova.

Kineski ministar spoljnih poslova sastao se prethodno sa grčkim zvaničnicima tokom posete Atini, a tema razgovora bila je unapređenje kineskih investicija u Grčkoj.