Karadžić prebačen u Englesku na izdržavanje kazne

Radovan Karadžić

Osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić prebačen je u zatvor na jugu Engleske, potvrdio je agenciji Srna član tima odbrane Goran Petronijević, navodeći da trenutno nema informacije u kom gradu se tačno nalazi.

Predsjednik Mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmel Ađijus odbio je 14. maja prigovor odbrane Radovana Karadžića na odluku o izdržavanju kazne doživotnog zatvora u Velikoj Britaniji, objavio je tada na Twitteru jedan od članova njegovog pravnog tima, advokat Piter Robinson.

Pročitajte i ovo: Radovan Karadžić će služiti kaznu u Britaniji

Karadžić (75) je 2016. godine osuđen na 40 godina zatvora jer su snage bosanskih Srba, između ostalog, izvršile genocid nad više od osam hiljada odraslih muškaraca i dečaka u Srebrenici, gradu na istoku Bosne i Hercegovine (BiH), u julu 1995. godine.

Nakon žalbenog postupka Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu 2019. godine je preinačio presudu na doživotni zatvor.

Pročitajte i ovo: Doživotni zatvor za Karadžića, 'pravda za sve žrtve'

Pored genocida, Karadžić je osuđen za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana djela, terorisanje civilnog stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca.

Ta krivična djela kvalifikovana su kao zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata.

Poslije smrti bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića 2006. godine, Karadžić je najviši zvaničnik koji je morao da odgovara za rat u BiH.

Uhapšen je 2008. poslije 13 godina skrivanja. Prvu optužnicu protiv Karadžića, Haški tribunal podigao je u julu 1995.

Karadžić i komandant Vojske bosanskih Srba general Ratko Mladić, bili su među posljednjim osumnjičenima kojima je Tribunal UN-a u Hagu sudio.

Sudije UN-a će 8. juna odlučivati o Mladićevoj žalbi na presudu za genocid.

Pročitajte i ovo: Konačna presuda Ratku Mladiću 8. juna

Mladić je 2017. godine osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.