Dostupni linkovi

Radovan Karadžić će služiti kaznu u Britaniji


Bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić, koji se trenutno nalazi u zatvoru u Hagu po presudi za ratne zločine i genocida, ostatak kazne odslužiće u Britaniji.

„Radovan Karadžić je jedan od rijetkih ljudi koji su proglašeni krivim za genocid. Bio je odgovoran za masakr muškaraca, žena i dece u genocidu u Srebrenici, orkestrirao je opsadu Sarajeva sa nemilosrdnim napadima na civile “, rekao je britanski ministar spoljnih poslova Domini Rab (Dominic Raab), prenosi “Gardijan” (The Guardian).

„Treba da se ponosimo činjenicom da je, od podrške da osigura njegovo hapšenje, do zatvorske ćelije sa kojom se sada suočava, Britanija poduprla 30-godišnju potragu za pravdom za ove gnusne zločine,“ dodao je Rab.

Karadžić (75) je 2016. godine osuđen na 40 godina zatvora jer su snage bosanskih Srba između ostalog izvršile genocid nad više od osam hiljada odraslih muškaraca i dećaka u Srebrenici u julu 1995. godine, Sudije UN-a u Hagu su 2019. godine preinačile su presudu na doživotni zatvor.

Pored genocida, Karadžić je osuđen za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana dela, terorisanje civilnog stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca. Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata.

Posle smrti bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića 2006. godine, Karadžić je najviši zvaničnik koji je morao da odgovara za rat u Bosni, navodi Frans pres. Uhapšen je 2008. posle 13 godina skrivanja, pre nego što je predat Haškom tribunalu.

Prvu optužnicu protiv Karadžića, Haški tribunal podigao je u julu 1995.

Karadžić i komandant Vojske bosanskih Srba general Ratko Mladić, bili su među poslednjim osumnjičenima kojima je Tribunal UN-a u Hagu sudio.

Sudije UN-a će narednog meseca (8. juna) odlučivati o Mladićevoj žalbi na presudu za genocid.

Mladić je 2017. godine osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti tokom rata u Bosni od 1992. do 1995. godine.

XS
SM
MD
LG