Za sad najviša kazna za upad na Kapitol, izgredniku više od pet godina zatvora

Pet osoba je preminulo u napadu na Kapitol, veliki broj policajaca je povređen, a pričinjena je šteta od oko milion i po dolara

Savezni sud Sjedinjenih Država osudio je na više od pet godina zatvora izgrednika koji je učestvovao u napadu na Kapitol 6. januara 2021. godine. To je najviša do sada izrečena kazna za učešće u napadu na Kapitol.

Američko ministarstvo pravde saopštilo je 17. decembra da je Robert Skot Palmer iz Larga na Floridi osuđen na 63 meseca zatvora zbog napada na policiju u nemirima na Kapitolu.

Pristalice bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa su 6. januara upale na Kapitol sa namerom da spreče da se u Kongresu potvrdi pobeda Džoa Bajedena na predsedničkim izborima.

Sud navodi da je na policiju, koja je pokušavala da spreči izgrednike, Palmer bacio drvenu dasku i sredstvo za gašenje požara, a da je zatim napao policajce šipkom.

Palmer je prvi među učesnicima nemira 6. januara koji je osuđen po optužbi za napad, pružanje otpora ili ometanje službenog lica upotrebom oružja.

Pročitajte i ovo: Novi dokazi protiv Trumpa zbog napada na Kapitol

Palmer je uhapšen 17. marta. On se izjasnio krivim 4. oktobra.

Pet osoba je preminulo u napadu na Kapitol, veliki broj policajaca je povređen, a pričinjena je šteta od oko milion i po dolara. Više od 700 izgrednika je optuženo, a Palmer je 65. osoba kojoj je izrečena zatvorska kazna.

Pročitajte i ovo: Kongres preporučuje podizanje krivičnih prijava protiv bivšeg Trumpovog saradnika