Kacin: Važno je odmrznuti sporazum sa Briselom

Jelko Kacin

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin posetio je danas Beograd Kacin je za RSE rekao da je u Beograd došao na poziv tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića. Kako je planirano, Kacin će u utorak posetiti i Novi Pazar gde će razgovarati tamošnjim verskim poglavarima, ali i sa predstavnicima nevladinih organizacija.
Jelko Kacin i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocenili su danas u Beogradu da je Srbija ostvarila značajan napredak u ispunjavanju uslova za viznu liberalizaciju i pozvali na odmrzavanje procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU.

Kacin je posle razgovora rekao da prema oceni glavnog Haškog tužioca Serža Bramerca još nema pune saradnje Srbije sa Tribunalom, ali je dodao da je važno odmrznuti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju:

“Mi ćemo o tome danas razgovarati i sa tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, ministarkom pravde Snežanom Malović i predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasimom Ljajićem. Smatramo da nema druge nego odmrznuti proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, početi implementirati trgovinski deo tog sporazuma i u ovim okolnostima finansijske i ekonomske krize stvoriti bolje mogućnosti da se iz te krize izađe sa što je manje moguće kolateralne štete. Svesni smo da je Srbiji potrebna i finansijska i politička i materijalna pomoć i što se toga tiče Evropska komisija će dati svoj doprinos u tom pravcu.”


Ivica Dačić istakao je kako Srbija smatra da već ostvaruje punu saradnju sa Haškim tribunalom i da očekuje da izveštaj Serža Bramerca u tom smislu bude pozitivan:

Ivica Dačić
“Naravno svesni smo toga da za većinu zemalja u Evropskoj uniji i u svetu,puna saranja nije saradnja bez hapšenja i svesni smo da je to jedna velika prepreka odmrzavanju političkog sporazuma i uopšte procesu kandidature Srbije za članstvo u Evropskoj uniji.”

Agencije su objavile da je ministarka pravde Snežana Malović sa Kacinom razgovarala o viznoj liberalizaciji, napretku Srbije u procesu evropskih integracija, novom paketu reformskih zakona i zakonodavnom okviru za borbu protiv korupcije.

Pre stanka sa predsednicima skupštinskih odbora za evropske integracije i spoljnu politiku, Laslom Vargom i Dragoljubom Mićunovićem, Kacin se sasatao i sa Čedomirom Jovanovićem, predsednikom Liberalno demokratske partije.

Poznat kao oštar kritičar vlasti u Srbiji, Čedomir Jovanović kaže da proces vizne liberalizacije traje već predugo, ali da do kraja ove godine mora biti rešen:

Čedomir Jovanović
“Nismo zadovoljni činjenicom da je Evropa danas u drugom planu, imamo razumevanja za krizu koja nameće svoje prioritete, ali proces Evropske intergracije doživljavamao kao najadekvatniji i najefikasniji odgovor na samu krizu i put kojim Srbija jedino može izaći iz krize.”

Tokom svoje poste Jelko Kacin nije se sastao ni sa Božidarom Đelićem potpredsednikom Vlade zaduženim za evropske intergracije, ali ni sa Milicom Delević, direktorkom vladine Kancelarije za evropske integracije. Kacin je rekao da je to zbog toga što je njegova poseta imala akcenata na saradnji sa Hagom, viznoj liberalizaciji i pravosuđu.

Predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Milan Simurdić, kaže za RSE, da je poseta Jelka Kacina samo jedna u nizu i da bi najveći značaj te poste bio ako bi Srbija saznala da li će i koliko novca moći da koristi iz predpristupnih fondova Evropske unije:

“To je poseta koja je u kontinuitetu prethodnih kontakata naše administracije sa Evropskim paralamentarcima. Naravno, gospodina Kacin ima svoje istaknuto mesto kao čovek zadužen za zapadni Balkan. Ipak, u kontekstu ove posete, ja bih ostao sa pitanjem šta zapravo na ekonomskom planu može da se uradi više između Srbije i Evropske unije i naravno, da je dobrodošlo svako zalaganje, pa i gospodina Kacina, da Srbiji treba da se omogući primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, jer nama sve što zvuči kao ograničenje u uslovima ekonomske krize naravno da smeta na ekonomskom planu, a izostanak Sporazuma, objektivno, jeste takva činjenica.”