Jahjaga: Dijalog najbolje rešenje za normalizaciju odnosa sa Srbijom

Skupština Kosova

Dijalog nije samo najbolje rešenje, ali je i jedini način da Republika Srbija preuzme odgovornost i sprovede međunarodne sporazume u odnosu na Kosovo, izjavila je u sredu predsednica Kosova, Atifete Jahjaga.

“Dijalog se odvija kako bi se pronašla praktična rešenja za građane i za normalizaciju odnosa između dve države. Naša prošlost neće držati budućnost kao taoca i mi ćemo naći načina za rešavanje pitanja koja su ostala otvorena”, kazala je Jahjaga tokom svog godišnjeg obraćanja pred Skupštinom Kosova.

Ona je u sredu ponovo izrazila spremnost da se sastane sa predsednikom Srbije radi interesa države i naroda Kosova, te je i dodala da ti sastanci ne treba da podrazumevaju uslovljavanje bilo koje strane.

“Problemi se ne rešavaju sami po sebi i ne rešavaju se nasiljem. Problemi u moderno vreme se rešavaju dijalogom, posebno tamo gde je rat završen”, kazala je Jahjaga.

Atifete Jahjaga


Jahjaga je pozvala Srbiju i da odustane od uplitanja unutar teritorije Kosova, kao i od finansiranja i pružanja podrške “ilegalnim kriminalnim strukturama na severu zemlje, jer oni tamo drže kao taoca život običnih građana.”

Predsednica Kosova je obećala da će se u opštinama na severu uspostaviti red i zakon, i dodala da do normalizacije situacije može doći ukoliko se i na severu održe lokalni izbori.

Predsednica Kosova je ovom prilikom, na srpskom, pozvala i sve građane srpske zajednice, a posebno one na severu, da se okrenu svojoj budućnosti zajedno sa ostalim građanima Kosova.

“Vaša domovina je Kosovo, mesto velikih aspiracija i mogućnosti. Vaša domovina je Kosovo, zemlja nade i zajedničkih odgovornosti. Hajde da je zajedno izgradimo za našu dobrobit, i za sigurniju i bolju budućnost”, rekla je Jahjaga

Kosovski premijer, Hashim Thaçi, pozvao je Srbe na severu da prihvate proces sprovođenja sporazuma o integrisanom upravljanju granicama koji je, kako je rekao, na usluzi svim građanima.

On je tokom izveštavanja Skupštini o trećem sastanku sa srpskim premijerom, Ivicom Dačićem, kazao da je da je na poslednjem sastanku u Briselu bilo reči i o mogućnosti formiranja jednog posebnog fonda za sever Kosova kojim bi se zajednički upravljalo, uključujući tu i međunarodnu zajednicu.

Thaçi je najavio da će pitanje gašenja ilegalnih struktura Srbije na Kosovu, kao i njihovo finansiranje, biti posebna tema tokom sledeće runde dijaloga 17. januara.

“Od suštinskog značaja je da se u budućnosti ceo fond Srbije upućen opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom odvija na transparentan način, da se prebacuje na poseban fond kojim ćemo upravljati mi i međunarodna zajednica. Mi o tome još uvek nemamo konačan sporazum, zato što se jer se ovo pitanje direktno veže sa gašenjem ilegalnih bezbednosnih struktura Srbije koje postoje na severu zemlje”, kazao je Thaçi.