Iran: Nećemo predati IAEA slike unutrašnjosti nuklearnih elektrana

Mohamad Baker Kalibaf

Predsedavajući iranskog parlamenta Mohamad Baker Kalibaf izjavio je da Teheran nikada neće predati slike unutrašnjosti nekih od nuklearnih lokacija u Iranu Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), pošto je sporazum o nadgledanju iranskog programa sa tom Agencijom istekao.

"Sporazum je istekao što znači da sve zabeležene informacije nikada neće biti predane Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju, a podaci i slike ostaće u posedu Irana", rekao je Muhamed Baker Kalibaf.

Ovo bi moglo dodatno zakomplikovati pregovore Irana i šest svetskih sila o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Pročitajte i ovo: Pregovori o nuklearnom sporazumu prekinuti zbog konsultacija

Pre tri godine se tadašnji američki predsednik Donald Trump povukao je SAD iz sporazuma i ponovno uveo sankcije Teheranu. Iran je reagovao kršenjem brojnih odredbi sporazuma, prenosi Reuters.

IAEA i Teheran postigli su tromesečni sporazum o nadzoru nuklearnih aktivnosti u februaru kako bi ublažili uticaj sankcija, a Iran je dopustio nadzor nekih aktivnosti koje bi inače mogle biti nastavljene.

Prema tom sporazumu, koji je 24. maja produžen za mjesec dana, podaci se i dalje prikupljaju u crnoj kutiji, a IAEA im može pristupiti tek naknadno.