U vazdušnim napadima u Iraku ubijeno devet militanata Islamske države

USA-TRUMP/SYRIA

Devet militanata takozvane Islamske države, uključujući četvoro Libanaca, ubijeno je u vazdušnim udarima u Iraku, izvedenim kao odmazda za raniji napad ekstremista na vojne kasarne, objavili su danas zvaničnici.

Naoružani pripadnici Islamske države u Iraku upali su 21. januara u kasarne u planinskoj oblasti Al Azim kod grada Bakube i ubili stražara i 11 vojnika na spavanju.

To je bio jedan od najsmrtonosnijih napada takozvane Islamske države poslednjih nedelja a dogodio se u vreme jačanja nasilje koje izaziva strahovanje da ta ekstremistička grupa ponovo jača.

Pročitajte i ovo: Optužnica u SAD protiv američko-bosanskog državljanina zbog 'Islamske države'

Portparol šefa iračke komande rekao je da su njihove vojne snage identifikovale ćeliju koja je iza tog napada dok su se njeni članovi skrivali u Al Azimu severno od Bagdada.

Izvedena su tri vazdušna napada u kojima je ubijeno devet ekstremista, rekao je on.

Jedan bezbednosni zvaničnik rekao je za AP da su četvoro ubijenih bili Libanci, iz severnog grada Tripolija.

Iračke antiterorističke jedinice u nedelju su sprovele kampanju inspekcije u sedam zatvora u Iraku u kojima su zatvoreni ekstremisti Islamske države.

Inspekcija su izvršene posle napada Islamske države na zatvor u severoistočnoj Siriji, koji je trajao više od nedelju dana i u kome je za sada neutvrđen broj osumnjičenih pobegao, navele su protivterorističke jedinice u saopštenju.

Pročitajte i ovo: Ispaljene četiri rakete na američku ambasadu u Bagdadu

Takozvana Islamska država je u velikoj meri poražena u Iraku 2017. godine. Zadat joj snažan udarac 2019. godine kada je izgubila svoju poslednju teritoriju u jugoistočnoj Siriji u vojnoj kampanji koju su predovile SAD u saradnji sa sirijskim kurdskim snagama.

Međutim, hiljade naoružanih osoba sakrilo se u pustinji i nastavljaju da izvode napade na bezbednosne snage uglamom bombama postavljenim pored puta i otvaranjem vatre na vojne konvoje ili kontrolne punktove i u Iraku i u Siriji.