Dostupni linkovi

Ispaljene četiri rakete na američku ambasadu u Bagdadu


Iračke snage za borbu protiv terorizma čuvaju stražu ispred američke ambasade u glavnom gradu Bagdadu 2. januara 2020.
Iračke snage za borbu protiv terorizma čuvaju stražu ispred američke ambasade u glavnom gradu Bagdadu 2. januara 2020.
Najmanje četiri rakete pogodile su u četvrtak američku ambasadu u jako zaštićenoj zelenoj zoni Bagdada, izjavila su dva iračka sigurnosna zvaničnika. Ovo područje je dom diplomatskih misija i sjedište iračke vlade.
Tri projektila su pogodila perimetar američke ambasade, rekli su zvaničnici. Četvrti je pogodio školu koja se nalazi u obližnjem stambenom kompleksu. Zvaničnici su govorili pod uvjetom anonimnosti jer nisu ovlašteni za razgovore s medijima.
U saopćenju iračke vojske navodi se da su u napadu povrijeđene djevojka i žena, bez navođenja više detalja. U saopštenju piše i da su rakete lansirane iz naselja Dora u Bagdadu.
Američka ambasada u Bagdadu je u saopćenju navela da su njen kompleks napale "terorističke grupe koje pokušavaju narušiti sigurnost, suverenitet i međunarodne odnose Iraka”.
Odbrambeni sistem ambasade C-RAM, koji je trebalo da otkrije i uništi dolazeće rakete, artiljerijske i minobacačke granate, čuo se tokom napada.
Napad je posljednji u nizu napada raketama i dronovima koji su ciljali američke institucije u Iraku od početka godine, nakon druge godišnjice američkog napada u kojem su ubijeni iranski general Qassim Soleimani i komandant iračke milicije Abu Mahdi al -Muhandis.
Prošlog četvrtka, serija napada bila je usmjerena na američke trupe u Iraku i Siriji. Rakete su pogodile iračku vojnu bazu u kojoj su smještene američke trupe u zapadnoj provinciji Anbar i glavnom gradu. Proiranske šiitske frakcije u Iraku obećale su osvetu za Soleimanijevo ubistvo i uvjetovale kraj napada potpunim izlaskom američkih trupa iz zemlje.
Koalicija predvođena SAD-om službeno je završila svoju borbenu misiju pružanja podrške iračkim snagama u borbi protiv grupe Islamska država prošlog mjeseca. Oko 2.500 vojnika će ostati dok se koalicija prebacuje na savjetodavnu misiju kako bi nastavila podržavati iračke snage.
Glavni američki komandant za Bliski istok, Frank McKenzie, upozorio je prošlog mjeseca u intervjuu za Associated Press da očekuje pojačane napade na američko i iračko osoblje od strane milicija koje podržava Iran, odlučnih da istjeraju američke snage.
Izvor: AP
XS
SM
MD
LG