Interpol i Europol istražuju prijetnje bombama u BiH

Vlada Kantona Sarajevo, Bosna and Herzegovina, dojava o podmetnutim bombama od 25. maja. Radio Slobodna Evropa

U istragu nedavnih dojava o podmetnutim bombama širom Bosne i Hercegovine uključene su i međunarodne policijske agencije Interpol i Europol, saopćila je Uprava policije bh. entiteta Federacija BiH u petak, 3. juna.

Dojave o podmetnutim bombama su 1. juna upućene na adrese više policijskih uprava Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (jedan od deset kantona u Federaciji BiH).

Prethodno su istog dana upućene slične prijetnje na adrese 429 osnovnih škola u entitetu Republici Srpskoj (RS).

Pročitajte i ovo: Dojave o podmetnutim bombama u policijskim stanicama u Sarajevu lažne

"Prijetnje su upućene sa elektronskih adresa kreiranih pomoću web domena stranih kompanija zbog čega je bilo nužno uključiti Interpol i Europol", naveli su u Federalnoj upravi polilcije.

S obzirom na to da su u proteklom periodu prijetnje stigle na adrese brojnih javnih institucija u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama, nužna je provovremena razmjena podataka sa regionalnim policijskim agencijama, navodi se.

Dojave o postavljenim bombama su 25. maja upućene i Vladi Kantona Sarajevo, Opštini Centar, Opštinkom suda u Sarajevu te više od 110 sarajevskih osnovnih i srednjih škola.

Sve do sada upućene prijetnje su se pokazale kao lažne. Nusret Selimović, komesar sarajevske policije, izjavio da će biti tretirane kao "teroristički čin".

Pročitajte i ovo: Lažna dojava o bombi u kliničkom centru u Banjaluci okvalifikovana kao terorizam

"Obzirom na nadležnost, Federalna uprava policije će, pod direktnim nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo, u saradnji s drugim policijskim agencijama, biti nosilac aktivnosti identifikovanja počinioca ili počinilaca ovog krivičnog djela", kazao je Selimović na konferenciji za medije 25. maja.

U Srbiji su u posljednjih nekoliko sedmica učestale lažne dojave o bombama.

Pripadnici tamošnjih bezbjednosnih službi su identifikovali više zemalja iz kojih su stizale prijeteće poruke i lažne dojave o bombama na adrese javnih objekata u Srbiji, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije 18. maja.

Utvrđeno je, među ostalim, da je osam takvih prijetnji stiglo iz Poljske, četiri iz Gambije, po dvije iz Irana i Nigerije i po jedna iz Ukrajine, Slovenije i Rusije.