U Hrvatskoj nezrela demokracija?

  • Ankica Barbir-Mladinović

Ono što Hrvatsku treba najviše da zabrinjava jeste mali odziv, ocijenjuju analitičari i novinari

Ulazak SDP-ovog kandidata Ive Josipovića i SDP-ovog disidenta Milana Bandića u drugi krug predsjedničkih izbora, pokazuje da Hrvatska još nije zrela demokracija i da su vrlo prisutni populistički porivi i stimulansi zbog kojih se, unatoč Josipovićevoj golemoj prednosti u prvom krugu, nitko ovog trenutka ne usudi prognozirati i konačan ishod izbora, ističu politički analitičari.

Dan nakon prvog kruga predsjendičkih izbora u Hrvatskoj oni očekuju vrlo žestoku i prljavu kampanju uoči drugog kruga - 10. siječnja.

Rezultati prvog kruga predsjendičkih izbora u Hrvatskoj nikoga nisu iznenadili, ali mnoge su razočarali pa i rastužili, ističe sveučilišni profesor Ivan Grdešić.

„Moglo se to predvijeti i mislim da Milan Bandić u drugom krugu nije veliko iznenađenje. Ono što je žalosno iznenađenje je vrlo mali odaziv građana na izbore koje pokazuje stanje hrvatske političke kulture i demokracije i odnos građana prema politici i političkom životu", ocijenjuje Grdešić.

Najmanji izlazak birača na izbore na nacionalnoj razini od hrvatske neovisnosti zabrinjava i novinara i analitičara Marinka Čulića.

„Stravično mali odaziv na izbore od svega 44 odsto, što je gotovo usporedivo s izlaskom na lokalne izbore, govori o dubinskoj krizi hrvatske službene politike, njezinih službenih institucija, a pogotovo političkih stranaka. Gotovo je zapanjujuće da je Jospiović, koji je premoćno pobijedio u prvom krugu dobio skoro duplo manje glasova nego Mesić u oba svoja izbora u kojima je premoćno pobijedio već u prvom krugu.“

„Osim ekonomske krize i recesije u Hrvatskoj je riječ i o krizi političkog vodstva i političkog stanja u zemlji.Imate premijera koji napusti Vladu,onda imenuje svoje nasljednikekjoji se onda bore protiv njega,imate niz korupcijskih afera za koje se još ne zna kako će i hoće li uopće uspješno završiti u tim sudskim procesima ,ljudi su razočarani i čini im se da se politički život odvija samo u korist tih političkih pojedinaca.Sve to se odrazilo i kaznilo političke elite i političke stranke pa onda i samu demokraciju,slabim izlaskom na izbore“, kaže profesor Grdešić.

ZA DRUGI KRUG JOŠ SLABIJI ODZIV?

“SDP - ov kandidat Ivo Josipović 32,5 posto glasova, njegov protukandidat i dojučerašnji stranački kolega, a onda disident i nezavisni kandidat Milan Bandić ispod 15 posto, ali ipak u drugom krugu, u svakom slučaju, 'miješana i neizvjesna' situacija”, zaključuje profesor europskih integracija na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Damir Grubiša.

„S jedne strane imamo predstavnika jedne institucionalne strukture s druge strane imamo predstavnika tzv 'uličnog populizma '. Taj problem disidenstva koji se dogodio i s lijeve i s desne strane upućuje na to da Hrvatska još nije zrela nije još konsolidirana demokracija i da su tu još uvijek jaki ti popuilistički porivi i stimulansi koji ,zapravo,čine situaciju neizvjesnom“, objašnjava Grubiša.

Analitičar Davor Gjenero u izjavi Radiju 101 kaže da se ne treba zavaravati i da populizam u hrvatskom biračkom tijelu ima poprilično veliko uporište.

„Gospodin Bandić će, sasvim sigurno, iskoristiti taj posprdni odnos civilizirane i obrazovane Hrvatske prema njemu, on se ne obraća tom biračkom tijelu koje mu se smije, nego se obraća nekimdrugim biračima, onima koji naneki način, otvoreni ili skriveno i preziru tu obrazovanu i europejsku Hrvatsku.“

Pad na razinu nestranačke demokracije, zaključuju analatičari, za Hrvatsku je vrlo opasan.

Višeslav Raos iz Centra za političke studije procjenjuje da bi zbog novogodišnjih praznika i skijanja izlazak birača na glasanje 10. siječnja mogao bi biti još niži

„Upravo zbog toga što Bandićev populizam omogućuva širok pristup biračima ,njegove šanse, unatoč upola manje glasova u prvom krugu –nisu izgubljene”, ističe uz ostalo Raos.

“Josipović će morati ustrajati na toj distinkciji i sadržajnoj i komunikacijskoj prema Bandiću, ali da bi ga nadvisio i u drugom krugu morat će puno jače iskomunicirat samoga sebe kako bi odnio tu prednost. On je sada ima, ali zna se kako Bandić vodi kampanju i komunikaciju s biračima ,i trenutni izborni rezultat još ništa ne garantira.“

Mogu li i ovaj put presuditi glasovi Bosne i Hercegovine?

„Pa, s obzirom na vrlo loš odaziv birača iu BiH u prvom krugu, ispod 20 posto ,mislim, dakle, da oni nisu presudili, sigurno su Bandiću nešto pomogli, ali mislim da to nije bilo niti će biti presudno“, smatra Marinko Čulić.