'Havana sindrom' povezan sa ruskom službom GRU, pokazala medijska istraga

Zgrada Ambasade SAD u Havani

Misteriozni simptomi poznati kao 'Havana sindrom', koje su posljednjih godina pretrpjele američke diplomate širom svijeta, povezan je sa jednom ruskom obavještajnom jedinicom, navodi se u zajedničkoj medijskoj istrazi.

Pročitajte i ovo: Zašto je Havana sindrom misteriozna bolest?

'Havana sindrom' prvi put je registrovan 2016. godine, kada su američke diplomate u glavnom gradu Kube prijavile da su se razboljele i da su noću čule prodorne zvukove, što je izazvalo spekulacije o napadu stranog entiteta koristeći zvučno oružje.

Osoblje ambasada u Kini, Evropi i američkoj prestonici Vašingtonu kasnije je prijavilo druge simptome, uključujući krv iz nosa, glavobolje i probleme sa vidom.

Diplomate su možda bile na meti ruskog zvučnog oružja, navodi se u zajedničkom izvještaju letonijskog The insider, njemačkog Der Spiegel i američkog CBS-a.

Jednogodišnjom istragu ovi mediji došli su do dokaza da simptomi 'Havana sindoroma' mogu da potiču od "upotrebe usmjerenog energetskog oružja kojim raspolažu pripadnici jedinice 29155 (ruske vojne obavještajne službe GRU)", navodi se u izveštaju, prenosi Current time, zajednički projekat Radija Slobodna Evropa i Glasa Amerike na ruskom jeziku.

Jedinica 29155 odgovorna je za inostrane operacije i okrivljena je za nekoliko međunarodnih incidenata, uključujući pokušaj trovanja Sergeja Skripalja u Britaniji 2018.

Pročitajte i ovo: Zavjera o državnom udaru, trovanje, hakiranje, sabotaža: Šta je jedinica GRU 29155?

Moskva je ove optužbe odbacila kao "neosnovane".

"O ovoj temi se u štampi govori već dugi niz godina. I od samog početka se najčešće vezuje za rusku stranu. Ali niko nikada nije objavio nijedan ubedljiv dokaz, tako da sve ovo nije ništa drugo do neosnovana optužba", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji za novinare 1. aprila.

Zajednička medijska istraga sugeriše i da su se prvi slučajevi 'Havana sindroma' možda dogodili u Njemačkoj dvije godine prije slučajeva prijavljenih u kubanskoj prijestonici 2016. godine, po kojima je sindrom dobio ime.

"Vjerovatno je bilo napada dvije godine ranije u Frankfurtu u Njemačkoj, kada je službenika američke vlade stacioniranog u tamošnjem konzulatu onesvijestilo nešto slično snažnom energetskom snopu", navodi se u izveštaju.

Američki obavještajci su 2022. saopštili da je intenzivna, direktno usmjerena energija iz spoljašnjeg izvora mogla da izazove neke slučajeve 'Havana sindroma'.

Međutim, obaveštajne agencije su u martu 2023. zaključile da 'nema vjerodostojnih dokaza da strani protivnik ima oružje ili uređaj" koji izaziva ove simptome.