Uhapšeni članovi kriminalne grupe Darka Eleza

Ilustrativna fotografija

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) u utorak 18. maja uhapsili su na područiju Istočnog Sarajeva dva lica za koja se sumnja da su dio organizovane kriminalne grupe Darka Eleza.

Kako se navodi u saopštenju, osobe inicjala N.L. i M.O. iz Istočnog Sarajeva, na jugoistoku BiH, uhapšene su u okviru istrage koju MUP RS vodi u saradnji sa Tužilaštvom BiH.

Protiv Darka Eleza i više drugih osumnjičenih osoba vodi se istraga za krivična djela organizovani kriminal, teška ubistva, iznude i ugrožavanje sigurnosti.

Darko Elez je 21. decembra 2020. godine uhapšen u Beogradu, a Bosni i Hercegovini (BiH) je izručen 3. marta, nakon što je Apelacioni sud u Beogradu 23. februara pravosnažno odlučio da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje.

Pročitajte i ovo: U Srbiji uhapšen Darko Elez, poznat i iz slučajeva 'Ždrale' i 'Keljmendi'

Elezu je 5. marta određena mjera pritvora zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke i saučesnike, kao i da bi boravkom na slobodi mogao počiniti novo kazneno djelo ili završiti započeto.

Pročitajte i ovo: Tužilaštvo BiH traži produženje pritvora Darku Elezu za još dva mjeseca 

Tužilaštvo BiH na ročištu održanom 1. aprila pred državnim Sudom u Sarajevu zatražilo je produženje pritvora za osumnjičenog Darka Eleza za još dva mjeseca.

Istragu u ovom predmetu vodi Tužilaštvo BiH zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), Agencijom za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH, kao i drugim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH i regionu, u okviru predmeta Belivuk, “Kavački klan” i dr.

Riječ je o Veljku Belivuku, vođi navijačke grupe fudbalskog kluba „Partizan“ koji je, zajedno sa još 18 osoba, uhapšen u Srbiji 4. februara 2021. godine.

Pročitajte i ovo: Veljko Belivuk od navijača do ‘osnivača novog Zemunskog klana’

Belivuk i saradnici osumnjičeni su za najbrutalnije zločine – otmice, ubistva, iznude i trgovinu drogom.

Kako je ranije saopšteno iz Tužilaštva BiH, protiv Eleza je potvrđena optužnica i u predmetu poznatom kao "Lutka", koja ga tereti za organizovani kriminal u vezi sa više teških krivičnih djela među kojima su ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična djela počinjena u periodu od 2005. do 2009. godine.

Elez je osumnjičen i za iznudu, zastrašivanje i druga krivična djela na području Grada Istočno Sarajevo, među kojima su dva ubistva počinjena metodama mafijaških likvidacija, 2018. i 2019. godine.

Elez se nalazio u ekstradicionom pritvoru od hapšenja u decembru 2020. godine u Beogradu, nakon što je u Srbiji odslužio kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.