Osporavani nobelovac Handke u petak Dodikov gost u Banjaluci i Višegradu

Peter Handke, austrijski književnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost, koji negira genocid u Srebrenici, dolazi sutra (7. maj) u posjetu bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj (RS).

Tu će ga ugostiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u četvrtak Radovan Kovačević, Dodikov savetniki portparol stranke SNSD (Savez nezavisnih socijaldemokrata).

Handkea će se u Banjaluci sastati i sa predsjednicom RS Željkom Cvijanović, premijerom RS Radovanom Viškovićem, rediteljem Emirom Kusturicom i rektorom banjalučkog Univerziteta Radoslavom Gajaninom. Nakon toga će sa Dodikom i Kusturicom posjetiti Andrićgrad, izgrađen u Višegradu na istoku BiH, gdje će mu u Andrićevom institutu biti uručena književna nagrada.

Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu.

Proglašen za nepoželjnog u Sarajevu

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo, jednog od deset kantona bosanskohercegovačkog entiteta Federacije BiH, dan poslije su ga proglasili nepoželjnom osobom na području ovog kantona.

Pročitajte i ovo: Handke proglašen nepoželjnom osobom u Sarajevu

Tom prilikom je navedeno, uz ostalo, kako je "Handke u svojim javnim nastupima, u vrijeme agresije na BiH javno podržavao agresorski režim na čelu s ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem te više puta i pored svih presuda Međunarodnog suda u Haagu negirao zločin genocida u Srebrenici".

Handke je proglašen nepoželjnom osobom i na Kosovu.

Vaš browser nepodržava HTML5

Handke heroj za Srbe, za Albance branilac zločina

Priznanja sa srpske strane

Udruženje književnika Republike Srpske pak proglasilo je Handkea za njihovog počasnog člana.

U Srbiji austrijski pisac je 2015. godine, odlukom gradske Skupštine, proglašen za počasnog građanina Beograda. Nagrađen je, kako je tada rekao predsjednik Skupštine grada Nikola Nikodijević "za promovisanje Beograda i podršku u teškim vremenima".

Bojkot dodjele Nobelove nagrade

Dodjelu Nobelove nagrade Handkeu ranije su bojkotovale Bosna i Hercegovina, Kosovo, Albanija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Turska.

Na sam dan dodjele nagrade, u glavnom gradu Švedske održana su dva protesta, a brojni ratni reporteri koji su izvještavali iz ratova u Bosni i Hercegovini i na Kosovu su se oglasili na društvenim mrežama, sa tekstovima koje su pisali ratnih devedesetih.

Pročitajte i ovo: Nakon Sarajeva i Kosovo proglasilo Handkea nepoželjnom osobom
Pročitajte i ovo: Peter Handke, biografija puna osporavanja