Porodice nestalih mladića iz Srbije zatražile pomoć međunarodnih institucija

Mara Halabrin, majka nestalog i ubijenog Aleksandra Halabrina, i Sanja Mihajlović, majka nestalog Gorana Mihajilovića iz Beograda

Mara Halabrin, majka nestalog i ubijenog Aleksandra Halabrina, i Sanja Mihajlović, majka nestalog Gorana Mihajilovića iz Beograda, uputile su na više od 50 relevantnih međunarodnih adresa pismo sa apelom da se identifikuju nalogodavci i izvršioci tih krivičnih dela, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) advokat Ivan Ninić, njihov punomoćnik.

Kako je rekao Ninić, pismo je, između ostalih, upućeno ambasadama država članica Evropske unije, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, američkoj Agenciji za borbu protiv droga DEA, Kancelarijama Evropske komisije i Venecijanske komisija, Ujedinjenim nacijama i Savetu Evrope.

On je dodao da je cilj pisma, kako je naveo, da se signalizira na fenomen nestanka ljudi u Srbiji i odsustvo efktivnih i delotvornih istraga koje su izostale u konkretnim slučajevima.

“Isključujemo svaku mogućnost da naše službe bezbednosti ne znaju sve okolnosti pod kojima su stradali, odnosno od čije ruke su stradali Mihajlović i Halabrin”, saopštio je advokat Ivan Ninić.

Punomoćnik Mare Halabrin i Sanje Mihajlović naveo je da porodice insistiraju da nadležne institucije u Srbiji odgovore kada će otmičari i ubice biti privedeni pravdi. Ninić je saopštio da su zvanične informacije iz nadležnog tužilaštva, kako je naveo, da je u toku operativni rad policije i da naredbe o sprovođenju istrage u odnosu na konkretno osumnjičena lica još nisu donete.

“Porodice žrtava sa razlogom izražavaju sumnju da postoji snažan politički prsten zaštite oko pojedinaca iz kriminogene sredine, koji su ili neposredni nalogodavci i izvršioci ovih zločina ili su u posedu saznanja koja mogu u velikoj meri da doprinesu utvrđivanju istine”, saopštio je advokat Ivan Ninić.

U pismu su međunarodnim institucijama dostavljene dosadašnje informacije porodica o nestanku Halabrina i Mihajlovića, te se navodi da je reč o građanima Srbije koji su nestali pod nerazjašnjenim okolnostima a koji, kako piše u tom dopisu, nesumnjivo spadaju u grupu od oko 20 lica koja su direktne žrtve organizovanih kriminalnih grupa koje se kriju iz sportskih tribina, a koje poslednjih godina deluju na teritoriji Srbije, sa prekograničnim kriminalnim konekcijama.

Precizira se da je Aleksandar Halabrin (1994. godište) nestao 20. marta 2020, a njegovo telo pronađeno u maju iste godine, kao i da do danas nisu identifikovani nalogodavci i izvršioci tog ubistva. Goran Mihajlović (1997. godište) nestao je 1. aprila 2019. i do danas nije pronađen, niti njegova porodica raspolaže bližim informacijama o njemu.

Vaš browser nepodržava HTML5

'I dalje idem u policiju': Porodice žrtava klanova u Srbiji čekaju istinu

“Nečinjenjem institucija Republike Srbije, porodicama Halabrin i Mihajlović uskraćeno je pravo na efektivnu istragu koja bi rezultirala identifikovanjem i krivičnim procesuiranjem nalogodavaca, organizatora i izvršioca ovih zločina, ali povređeno im je i pravo na aktivno učešće u istrazi, razmenu relevantnih informacija, uvid u dokumentaciju tužilaštva i policije”, piše, između ostalog, u pismu.

Dodaje se da su roditelji Aleksandra Halabrina i Gorana Mihajlovića lišeni institucionalnog ostvarivanja prava koja uživaju shodno Ustavu i zakonima Republike Srbije ali i međunarodnim aktima koje je Srbija ratifikovala kao članica Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu do objavljivanja vesti nije odgovoreno na upit o slučajevima Aleksandra Halabrina i Gorana Mihajlovića.

U medijima se za nestanak Mihajlovića i ubistvo Halabrina vezuje grupa čiji je navodni šef Veljko Belivuk. Ta grupa, uhapšena u februaru 2021. godine, sumnjiči se za ubistva, otmice i dilovanje drogom.

Pročitajte i ovo: Ponovo produžen pritvor Belivuku i članovima njegove grupe

Optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal protiv Veljka Belivuka i još 29 osoba stupila je na pravnu snagu, saopšteno je 9. novembra iz Višeg suda u Beogradu. Veljko Belivuk i drugi optuženi su za ubistva, otmice, mučenje i silovanje, kao i za prodaju droge i nezakonito držanje oružja.

Viši sud naveo je da će, u skladu sa odredbama Zakonika o krivičnom postupku, u roku od 30 dana biti određeno pripremno ročište.