Ko su tužioci koji istražuju bivše pripadnike OVK-a?

Istragu protiv bivših pripadnika OVK vodi grupa tužilaca koji su se u karijeri dugo bavili istragama ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i drugih krivičnih dela koja su povezana sa korupcijom i trgovinom ljudima (foto: zgrada Specijalizovanih veća u Hagu)

Specijalizovana veća Kosova u Hagu do sada su podigla optužnicu protiv Hašima Tačija (Hashim Thaci), Kadrije Veselija (Kadri Veseli), Redžepa Seljimija (Rexhep Selimi), Jakupa Krasnićija (Jakup Krasniqi), kao i optužnicu protiv Saljiha Mustafe (Salih Mustafa).Na teret im se stavljaju ratni zločini i zločini protiv čovečnosti, i trenutno svi su u pritvoru u Hagu.

Istragu protiv ovih bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) vodi grupa tužilaca koji su se u svojoj karijeri dugo bavili istragama ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i drugih krivičnih dela koja su povezana sa korupcijom i trgovinom ljudima.

Neki od tužilaca su ranije radili i na Kosovu u sklopu misije EU za vladavinu prava, EULEX, a pojedini su se bavili istragom bivših pripadnika OVK zbog korupcionaških skandala i ubistava.

Džek Smit (Jack Smith), specijalizovani tužilac

Džek Smit

Džek Smit je na poziciju specijalizovanog tužioca imenovan u septembru 2018. godine.

Smit se u svojoj karijeri dugo bavio istraživanjem političkih zločina visokog profila u Sjedinjenim Državama.

U periodu od 2008. do 2010. godine bio je istražni koordinator u tužilaštvu Međunarodnog krivičnog suda. Sa te pozicije je nadgledao delikatne istrage protiv zvaničnika različitih vlada i milicija zbog ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida.

Od 2010. do 2015. vodio je odeljenje za javni integritet pri američkom Ministarstvu pravde, gde je nadgledao procesuiranja u složenim slučajevima korupcije širom Sjedinjenih Država.

Od 2015. do 2017. godine bio je prvi savezni pomoćnik tužioca i vršilac dužnosti saveznog tužioca u Tenesiju.

Dok je radio u Vašingtonu, Smit je nadgledao slučajeve koji su bili povezani sa korupcijom protiv bivšeg guvernera Virdžinije Boba Mekdonela, (Bob McDonnell), bivšeg člana Predstavničkog doma Rika Renzija (Rick Renzi) i predsedavajućeg Skupštine Njujorka Šeldona Silvera (Sheldon Silver).

Aleks Vajting (Alex Whiting), zamenik specijalizovanog tužioca

Aleks Vajting

Aleks Vajting je šef istrage u Specijalizovanom tužilaštvu. Ima veliko iskustvo na polju krivičnog gonjenja, uključujući rad pri Međunarodnom krivičnom sudu i Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju.

Vajting je ranije vršio istragu nad bivšim pripadnicima OVK. U periodu od 2002. do 2007. godine bio je glavni tužilac u sudskom postupku protiv Fatmira Ljimaja (Fatmir Limaj), Isaka Musljiua (Isak Musliut) i Haradina Baljajtija (Haradin Balajt).

Takođe, u Haškom tribunalu za bivšu Jugoslaviju, Vajting je bio glavni tužilac protiv bivših lidera hrvatskih Srba Milana Martića i Dragomira Miloševića, osuđenih na 35 godina zatvora zbog bombaškog napada u Sarajevu.

U Sjedinjenim Američkim Državama Vajting je obavljao ključne funkcije sa kojih je istraživao pitanja organizovanog kriminala i korupcije.

Alan Tieger, glavni tužilac u slučaju ’Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi, Jakup Krasnići’

Alan Tieger

Alan Tieger je visoki tužilac pri Kancelariji specijalizovanog tužioca. Kao američki državljanin ima veliko iskustvo u SAD ali i u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju.

Tieger je istraživao zločine u bivšoj Jugoslaviji. Bio je glavni tužilac u slučajevima protiv hrvatskog generala Ante Gotovine, te lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić.

Tieger je takođe učestvovao u suđenjima Dušku Tadiću i Ratku Mladiću, koji su osuđeni na doživotni zatvor.

Tieger je takođe radio kao savezni tužilac u Odeljenju za građanska prava u Ministarstvu pravde Sjedinjenih Država od 1987. do 1994. godine, gde je rešavao slučajeve rasnog nasilja i brutalnog nasilja policije.

Pročitajte i ovo: Ko brani bivše pripadnike OVK?

Specijalizovano tužilaštvo Tačija, Veseljija, Krasnićija i Seljimija tereti za ratne zločine protiv stotine civila i osoba koje nisu aktivno učestvovale u sukobima. Specijalizovana veća tvrde da su Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići individualno krivično odgovorni po raznim oblicima krivične odgovornosti za krivična dela iz optužnice koja su izvršena u kontekstu oružanog sukoba nemeđunarodnog karaktera na Kosovu i koja su činila deo raširenog i sistematskog napada na lica za koja se smatralo da su protivnici OVK.

Navodi se da su od marta 1998. do septembra 1999. Hašim Tači, Kadri Veseli, Redžep Seljimi, Jakup Krasnići i drugi članovi „udruženog zločinačkog poduhvata imali isti cilj sticanja i vršenja kontrole nad celim Kosovom koristeći razna sredstva, uključujući zastrašivanje, zlostavljanje, nasilje i eliminaciju onih koji su ih smatrali protivnicima.

Precizira se da su se među žrtvama našli Srbi, Romi i Aškalije, civili za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima kao i Albanci koji su podržavali Demokratski savez Kosova ili su bili povezani sa tom partijom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK.

U odbrani bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova su poznati međunarodni pravnici koji su ranije bili tužioci i koji su dobijali slučajeve povezane sa ratnim zločinima kao što je genocid u Ruandi, ubistva u ratovima bivše Jugoslavije, te ratni zločini počinjeni u različitim delovima sveta.

Među najpoznatijim advokatima koje su angažovali bivši pripadnici OVK su amerikanac Pjer Ričard Prosper(Pierre Rićard Prosper) i britanac Dejvid Huper (David Hooper) koji je brane Hašima Tačija, Endru Kejlej (Andrew Cayley) i Ben (Emmerson) Emerson su deo pravnog tima Kadrije Veseljija, dok Dejvid Jang (David Young) brani Redžepa Seljimija.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

Dejvid Harbak (David Harbach), tužilac

Harbak se tužilačkom timu pri Specijalizovanim većima u Hagu pridružio u septembru 2019. godine.

Ima veliko radno iskustvo u SAD. Jedna od njegovih najvažnijih funkcija je pozicija tužioca u Vašingtonu.

Takođe, bio je i specijalni savetnik direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) u Vašingtonu od 2014. i 2015. godine.

Valeria Bolici, tužilac u slučaju Hisni Gucatija i Nasima Haradinaja

Bolici je par godina radila u EULEX-u na Kosovu.

Poznata je po slučaju "Medicus" u kome su osumnjičeni bili optuženi za trgovinu ljudima, organizovani kriminal i teške telesne povrede.

Specijalizovana veća su Hisni Gucatija i Nasima Haradinaja uhapsila 25. septembr, a oni su potom prebačeni u pritvorsku jedinicu u Hagu.

Krivična dela koja im se stavljaju na teret su zastrašivanja svedoka, odmazda i povreda tajnosti postupka.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

Cezary Mićalczuk (Cezary Michalczuk), tužilac u slučaju Saljiha Mustafe

Tužilac Cezari Mićalczuk javnosti na Kosovu je poznat po radu u Misiji za vladavinu prava Evropske unije (EULEKS).

Bio je tužilac u slučaju pod nazivom "Drenička grupa" a optuženi su bili Suljejman Seljimi (Sylejman Selimi), Sami Ljuštaku (Sami Lushtaku) Sabit Geci, Ismet Hadža (Ismet Haxha) Sahit Jašari (Sahit Jashari), Jahir Demaku i Avni Zabeli.

Mićalczuk je ovaj slučaj preuzeo od italijanskog tužioca Mauricija Salustra (Maurizio Salustro).

Mićalczuk je vodio istragu o korupciji u javnom preduzeću Kosovska energetska korporacija (KEK) a podigao je i optužnicu protiv bivšeg kosovskog specijalnog tužioca Nazmije Mustafija (Nazmi Mustafi) 2012. godine.

Pročitajte i ovo: Ellis za RSE: Pozdravljam što su se optuženi na Kosovu dobrovoljno predali

Silvia Di Askoli (Silvia D'Ascoli), tužilac

U periodu od 2007. do 2016. godine radila je kao tužilac u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju i bila je uključena u istragu protiv srpskog generala Ratka Mladića.

Osim ovih navedenih, u Specijalizovanom tužilaštvu su i drugi tužioci ali se oni još uvek nisu pojavili na sudu.

***Priredila Sandra Cvetković