Gradsko vijeće Dubrovnika odobrilo betonizaciju Srđa

Plakati protiv gradnje na Srđu, Dubrovnik, travanj 2013.

Dubrovačko Gradsko vijeće većinom je glasova izglasalo prijedlog urbanističkog plana uređenja platoa Srđ na istoimenom brdu iznad Dubrovnika. Nevladine udruge, koje se protive ovom projektu teškom preko milijardu eura u kojem se pod krinkom golf-terena planira izgradnja 240 vila i 400 apartmana, kažu kako je izgubljena jedna bitka, ali ne i rat.

Niti prosvjed dvjestotinjak aktivista i građana na plus 35 stupnjeva usijanog bijelog kamena dubrovačkog Straduna pred Gradskom vijećnicom, ni živi zid kojim su građani pokušali spriječiti gradske vijećnike da izglasaju po njihovom sudu štetnu, sramotnu i nezakonitu odluku, niti sat i po kašnjenja sa početkom sjednice – ništa od toga nije zaustavilo vijećnike HDZ-a, narodnjake i gotovo sve socijaldemokrate da izglasaju betonizaciju i apartmanizaciju Srđa, nekretninski projekt izraelskog investitora Aarona Frenkela.

Dok su se sa Straduna čuli povici negodovanja prosvjednika, HDZ-ov predsjednik Gradskog vijeća Niko Bulić pročitao je rezultate glasanja:

„Šesnaest vijećnika je glasovalo 'za', sedam vijećnika je 'protiv', jedna vijećnica je suzdržana. Utvrđujem da je većinom glasova prijedlog odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja Športsko-rekreacijskog centra s golfskim igralištem i turističkim naseljem 'Bosanka Sjever' i 'Bosanka Jug' – prihvaćen!“, naveo je Bulić.



Dubrovački gradonačelnik, narodnjak Andro Vlahušić – prozvan ovih dana akademikom za manipulaciju i novim Hans Christian Andersenom - zadovoljan je rezultatom.

„Mi smo svoj dio posla napravili što se tiče grada Dubrovnika, urbanistički plan je usvojen i sada je stvar na investitorima da vidimo da li imaju snage da krene ovaj dio projekta“, kaže Vlahušić.

Kontroverzni projekt golf-igrališta na brdu Srđ iznad Dubrovnika uzbudio je i uzburkao velik dio dubrovačke i hrvatske javnosti. Dubrovački građani, ekološke udruge, ali i arhitekti i stručnjaci za turizam upozoravaju već niz godina da ovaj projekt težak 1,2 milijarde eura po kojem bi se - Dubrovčanima nad glavom - na 310 hektara napravilo golf-igrališta, ali i 240 vila i 400 apartmana nema veze sa golfom, sportom ili javnim interesom, već da se radi o loše zakamufliranom nekretninskom projektu.

Investitor je kontroverzni izraelski biznismen Aaron Frenkel, koji se u karijeri bavio i trgovinom oružjem, a lokalnu logistiku dala mu je među ostalim i njegova hrvatska supruga, nekadašnja pomoćnica ministra gospodarstva u Račanovoj Vladi Maja Brinar.

Čvsta sprega investitora i vlasti

Đuro Capor

Protivnici apartmanizacije Srđa animirali su javnost, podigli niz tužbi, upozoravali ne samo na štetnost, nego i na nezakonitost pojedinih etapa u projektu, u proljeće su organizirali i referendum koji zamalo da je uspio, ali – spregu kontroverznog investitora i hrvatskih vlasti željnih investicija pošto-poto nisu mogli zaustaviti.

Za apartmanizaciju Srđa glasali su u koaliciji nazvanoj „Dubrovački dogovor“ i dubrovački vijećnici na državnoj razini opozicijskog HDZ-a, i dubrovački vijećnici na državnoj razini vladajuće koalicije socijaldemokrata i narodnjaka, čiji se političari na državnoj razini ne mogu složiti niti oko toga koliko je sati. Tu – kako bi je pokojni predsjednik Tuđman nazvao - neprirodnu koaliciju komentirao je za naš radio koordinator Građanske inicijative „Srđ je naš“ Đuro Capor.

„Radi se zapravo o tome da su na temelju 'Dubrovačkog dogovora' maske pale! Niti oko auto-cesta, niti oko mostova, niti oko dubrovačkih zidina niti oko stanova za branitelje, dakle oko nečega što je neosporno javni interes, vodeće stranke u državi ne mogu se dogovoriti. Ali kada se pojavi stvar koja je izričito stvar od privatnog interesa međunarodnog trgovca oružjem, tu se svi u isti čas slože i postave nasuprot interesa građana Dubrovnika. Dakle, dogodila se jedna incestuozna koalicija koja služi samo tome da servisira interes Frenkelove tvrtke 'Razvoj golf', i nanese nepovratnu štetu Dubrovniku“, naglašava Capor.

Hoće li aktivisti i građani baciti koplje u trnje i odustati od dalje borbe?

„Imamo mi još puno posla u Gradskom vijeću. Mogli bi reć' – bitka je izgubljena, al' ne i rat“, kaže jedan od najangažiranijih u inicijativi „Srđ je naš“ – Igor Miošić.

U kojem smjeru će ići dalje aktivnosti pojašnjava za naš radio Đuro Capor. Kako riba smrdi od glave, on upozorava da je gradonačelnik Vlahušić podmetnuo gradskim vijećnicima na glasanje urbanistički plan u kojem je, nakon dobivanja suglasnosti nadležnih tijela, sam unio još nekoliko izmjena kojima je pogodovao investitoru.

„To je također nezakonito, i za to gradonačelnik mora kazneno odgovarati. Osim prijava inspekciji, upravnih tužbi i kaznenih prijava protiv gradonačelnika, mi nastavljamo borbu protiv ovog projekta. Tek sada započinje borba investitora protiv ostalih vlasnika zemljišta na tom području. On će uskorio pokušati jeftino dobiti 80 hektara državnog zemljišta, o čemu se već vode pregovori, a naravno pokušat će izvlastiti preostale vlasnike koji su se do sada odupirali nasilju i pritiscima od strane investitora“, navodi Capor.

U inicijativi „Srđ je naš“ kažu kako će od nadležnih ministarstava i inspekcija tražiti ukidanje urbanističkog plana Srđa što ga je dubrovačko Gradsko vijeće upravo usvojilo.