Dostupni linkovi

Dubrovnik: Neuspjeh referenduma o Srđu


Referendum protiv izgradnje turističko-apartmanskog kompleksa na brdu Srđ iznad Dubrovnika nije uspio. Prema podacima do 18 sati, na referendum je izišlo oko 30 posto upisanih birača, dakle oko 11.000 ljudi. Referendum bi uspio, a njegove bi odluke bile obvezujuće za dubrovačke gradske vlasti da je na njega izišlo više od 50 posto upisanih birača, dakle njih 18.977.

Podsjetimo – referendumsko pitanje glasilo je – „Jeste li za usvajanje urbanističkog plana uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dozvoljava i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima (vila, hotela i apartmana) na platou brda Srđ?“

Inicijatori referenduma, građanska inicijativa „Srđ je naš“, ipak su zadovoljni odazivom Dubrovčana.

„Ovu brojku će se morati poštovati,“ kazao je za RSE jedan od čelnih ljudi inicijative Đuro Capor.

On je dodao kako je ovolika izlaznost posljedica medijskih napisa kako je – neovisno o ishodu referenduma – sve već riješeno, ali i poasljedica kampanje hrvatskih političara – od ministara do dubrovačkog gradonačelnika - koji su u stvari pozivali na bojkot referenduma.

„No, nije sve gotovo,“ tvrdi Capor podsjećajući da su podignute već tri tužbe protiv ovog projekta i da – osim referenduma – postoje i drugi načini da se pokuša sačuvati Srđ.

Igor Miošić iz građanske inicijative „Srđ je naš“ priznao je u izjavi za HTV kako bi „lagali kada bi rekli da su sretni sa ovim odazivom.“ Međutim, od 11.000 Dubrovčana koji su izišli na referendum do 18 sati, prema izlaznim anketama njih 80 posto izjasnilo se protiv projekta.

„Zahvaljujemo svima koji su izašli i pokazali da su građani koji žele odlučivati i da ne žele da netko drugi odlučuje umjesto njih", poručio je Miošić.

Projekt kontroverznog izraelskog investitora Arona Frenkela predviđa da se na brdu Srđ na preko 300 hektara izgradi golf-terene, šetnice, biciklističke i konjičke staze, ali i 240 vila, dva hotela i apartmansko naselje. Investitor najavljuje nova radna mjesta (od 400 do 1500, kako kada) i produljenje turističke sezone, što dobro dođe svakoj turističkoj destinaciji, pa i Dubrovniku.

Njegova supruga Maja Frenkel, inače Hrvatica, zahvalila je Dubrovčanima što su se odlučili za novi zamah i razvoj svoga grada i da su pokazali da je ovaj projekt prihvatljiv svima.

Protivnici izgradnje ovog mega-projekta i dalje tvrde da pri njegovom odobravanju nije poštivan zakon, da je posrijedi nekretninski, a ne sportsko-rekreacijski projekt, da će štete po okoliš biti nemjerljive, da će na Srđu biti izgrađen samo još jedan „grad duhova“ koji će dva mjeseca biti napučen, a deset mjeseci godišnje prazan i niz drugih stvari.

Uz tri tužbe protiv projekta izgradnje na Srđu, ekološka udruga Zelena akcija kupila je i česticu od 60 kvadratnih metara zemljišta na Srđu, kako bi – ako tvrtka Razvoj golf krene sa izvlašćivanjem privatnih vlasnika – mogli biti stranka u postupku. Ova investicija je „teška“ 10.000 kuna – oko 1400 eura.
XS
SM
MD
LG