Mladi za moderno obrazovanje

Studenti u BiH, Srbiji i Crnoj Gori smatraju da je malo pomaka u standardnima obrazovanja.

Jesu li obrazovni sistemi u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori prilagođeni potrebama i zadovoljavaju li standarde kako bi budući akademski građani mogli ravnopravno znanjem, ali i iskustvom kojeg steknu tokom školovanja parirati svojoj generaciji širom zapadnih zemalja? Tim pitanjima bavimo se u ovosedmičnoj rubrici "Glasom mladih" .

Već nekoliko godina pokušava se kroz Platformu za Zapadni Balkan o obrazovanju i obukama koja jednom godišnje okuplja ministre obrazovanja iz zemalja regije kako bi razgovarali o reformama i aktuelnim strategijama Evopske unije u toj oblasti. Oni identifikuju prioritete i usaglašavaju se o zajedničkom djelovanju. No, kako smatraju studenti u ovim zemljama pomaka je malo.

Pročitajte i ovo: Kako motivisati mlade da ostanu?

Mladi u Srbiji, kako su naveli u razgovoru sa Zoranom Glavonjićem djelimično su zadovoljni sistemom obrazovanja. Studentima uglavnom nedostaje savremeniji sistem nastave, sa više prakse, dok se za učenje sve više snalaze uz pomoć interneta.

Vaš browser nepodržava HTML5

Mladi Srbije o obrazovnom sistemu

U BiH je rascjepkanost obrazovnog sistema od nivoa kantona, pa do entiteta u RS, sve do segregacijskih modela obrazovanja po sistemu "dvije škole pod jednim krovom" dovela do toga da je kvalitet obrazovanja postao upitan, a mladi željni znanja sve više pokušavaju naći načina da se školuju van BiH. Jedan od primjera podijeljenosti jeste i Mostarski univerzitet, jedan s jedne, drugi sa druge obale Neretve. Ipak, studenti nisu toliko nezadovoljni kvalitetom, ali u razgovoru sa Mirsadom Behramom, ukazuju na nedostatak praktične nastave, koja je ključna za ono što se školuju i čime bi nakon završetka školovanja trebali konkurirati na tržištu rada.

Vaš browser nepodržava HTML5

Mladi BiH o obrazovnom sistemu

Dvije trećine mladih smatra da ih obrazovni sistem u Crnoj Gori ne priprema dobro za potrebe modernog tržišta rada, dok polovina mladih nije imala praksu tokom školovanja, podaci su iz poslednjeg istraživanja Centra za Građansko obrazovanje. Svakodnevni život u školama i na fakultetima je za ubedljivu većinu mladih stresan i težak. Koliko su mladi zadovoljni kvalitetom visokog obrazovanja i na koji način popunjavaju “rupe” u znanju studente u Nikšiću pitala je Lela Šćepanović.

Vaš browser nepodržava HTML5

Mladi Crne Gore o obrazovnom sistemu

U najnovijoj emisiji Glasom mladih govorimo i o tome zašto je Bosnu i Hercegovinu do sada napustilo skoro pola njenog stanovništva, kako je Ajdin Hodžić sa svega 18 godina preuzeo brigu o porodici i farmi u selu Trešnjica kod Goražda. Čućete i kako je bilo na sarajevskom Festivalu bajke za djecu i odrasle.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Vaš browser nepodržava HTML5

Glasom mladih, 10.11.2019.