Dostupni linkovi

Kako motivisati mlade da ostanu?


Šta bi za mlade bio glavni pokretač da se vrate u svoje zemlje?

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

I dok zbog loših prilika u zemljama Zapadnog Balkana mladi odlaze tražeći perspektivu negdje drugo, one koji razmišljaju da napuste ove prostore zbog školovanja ili novih poslovnih prilika pitali smo šta bi bio glavni pokretač toga da se vrate i stečeno znanje implementiraju u svojim zemljama. Jedan od dobrih regionalnih primjera je Albanija u kojoj većinu privatnog biznisa vode ljudi koji su nekada živjeli van zemlje. Također 20 posto uposlenih u administraciji Albanije, školovalo se u inostranstvu i potom vratilo.

U BiH politička situacija i stvaranje atmosfere straha i besperspektivnosti glavna su prepreka za mlade u ovoj zemlji da se odluče na ostanak, ali i povratak nakon što iskuse život u zemljama zapadnog svijeta. Oni koji se spremaju da odu podijeljenih su stavova oko toga da li bi se vratili, ali i kada. Sa mladima je o tome u Tuzli razgovarala Maja Nikolić.

Razgovor sa mladima iz BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:20 0:00

Dvije trećine mladih Crne Gore zeli da ode iz zemlje, a svega 15 odsto njih ne bi napustilo državu, pokazalo je posljednje nacionalno istraživanje Centra za građansko obrazovanje sprovedeno u petnaest opština. Hoće li nakon odlaska i usavršavanja doći i primijeniti ga u svojoj zemlji pitala ih je Lela Šćepanović

Razgovor sa mladima iz Crne Gore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00
Direktan link

U Srbiji je već dugi niz godina prisutan trend odlaska mladih na studije u inostranstvo, odakle se više nikada ne vraćaju. Isto su pokazala istraživanja i vladinog i nevladinog sektora. O ovoj temi su Maja Leđenac i Norbert Šinković razgovarali sa studentima Novosadskog univerziteta.

Razgovor sa mladima iz Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:03 0:00
Direktan link

Prema rezultatima Analize o položaju i potrebama mladih koju je 2013. godine objavio Institut za razvoj mladih KULT, od završetka rata do 2013. godine BiH je napustilo oko 150.000 mladih, a prema rezultatima online ankete iz 2017. godine, besperspektivnost je glavni razlog zbog kojeg se odlučuju na odlazak. Iz tog razloga pokrenuta je online kampanja #necudaidem, tokom koje su hiljade građana BiH, ali i regiona, postavljajući statuse prebrojavali građane koji odlaze iz države, prenosi Dragana Erjavec.

#necudaidem
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

U najnovijoj emisiji Glasom mladih govorimo i o manifestaciji na kojoj se u Bijeljini predstavljaju mladi talenati, a čućete i kako je osnovac Dženan Midžić iz Bihaća sakupio sredstva da ode u Novi Travnik na takmičenje iz fizike. Možete čuti i priču o projektu "Tinejdžeri za održivi mir".

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Glasom mladih 19.05.2019.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG