Mladi i društvene mreže: Više od komunikacije?

Ikonice društvenih mreža na ekranu pametnog telefona

U rubrici Radija Slobodna Evropa (RSE) "Glasom mladih" bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Ove sedmice RSE je pitao mlade Srbije, Crne Gore te BiH koliko društvene mreže utiču na formiranje njihovog političkog mišljenja?

Naime, u psihološkim analizama uticaj društvenih mreža sve više se tretira kao determinišući faktor usvajanja oblika ponašanja kod mladih osoba.

Pročitajte i ovo: Internet mladima ispred tradicionalnih medija

Istraživanje britanskog Karaljevskog društva za javno zdravlje, rađeno na uzorku od 1.500 mladih Evropljana između 14 i 24 godine, pokazalo je da je Instagram najštetnija društvena mreža za mentalno zdravlje mladih, dok Youtube ima najpozitivniji uticaj.

Ipak, stručnjaci smatraju da nije rješenje u označavanju društvenih mreža kao najvećeg zla, već u učenju kako ih bezbjedno koristiti.

U Srbiji društvene mreže ne utiču previše na političko mišljenje korisnika, rekli su za RSE neki od mladih u Beogradu. Iako su, kako kažu, ove platforme prepune različitih stavova, kritika ili pohvala u vezi sa važnim pitanjima u društvu, većina ih koristi uglavnom samo za komunikaciju i relaksaciju.

Vaš browser nepodržava HTML5

Priča Zorana Glavonjića

Vaš browser nepodržava HTML5

Zanimanje, influenser

Sagovornici RSE iz Bihaća smatraju da internet i društvene mreže značajno utiču na formiranju stavova kod mladih o mnogim društvenim pitanjima, pa samim tim i na formiranje političkog mišljenja.

Vaš browser nepodržava HTML5

Priča Dženite Duraković

Prema istraživanjima javnog mnijenja, mladi u Crnoj Gori dnevno provode prosječno oko četiri sata na internetu, a među najomiljenijim virtuelnim destinacijama su im društvene mreže. Na pitanje mogu li one uticati na njihov politički stav ili opredjeljenje, sagovornici u anketi RSE odgovaraju negativno, iako uočavaju da se sadržaji na društvenim mrežama nerijetko politizuju.

Vaš browser nepodržava HTML5

Priča Jasne Vukićević