Dostupni linkovi

Internet mladima ispred tradicionalnih medija


Internet je mladima sa kojima smo razgovarali glavno sredstvo informisanja

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Ove sedmice pitamo kako se mladi inofrimiraju o društveno - političkim događajima u zemlji i svijetu? Koliko uopće prate ta zbivanja i ako da, koje su to platforme koje koriste da budu informirani?

Beograđanke i Beograđani sa kojima je razgovarao Dušan Komarčević kažu da im je Internet primarni izvor vijesti. Televiziju i radio slabije konzumiraju, a novine rijetko ko lista. Dok jedni prate vijesti bez želje da dublje provjeravaju informacije, drugi se konzultiraju iz više izvora u namjeri da dođu do istinitih podataka.

Mladi Beograda o izvorima informisanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00
Direktan link

Društvene mreže najčešći su izvor informacija za mlade Goraždane. Ipak, kako kažu u razgovoru sa Alenom Bajramovićem, svjesni su opasnosti modernog vremena, pa neki kažu da su oni stariji, koji su imali dva televizijska kanala i par dnevnih listova, bili sretniji i rasterećeniji.

Mladi Goražda o izvorima informisanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
Direktan link

Iako na nivou cjelokupnog društva među najpraćenijim medijima još uvijek prednjači TV, i mladi u Crnoj Gori se u potrazi za informacijama najčešće okreću online sadržajima. Prema posljednjem istraživanju, mladi medijski najrađe konzumiraju internet portale i društvene mreže, ali su i među onima koji rado slušaju radio. Kada je riječ o sadržajima, kako su rekli u razgovoru sa Jasnom Vukićević u Budvi, najviše ih privlači zabava.

Mladi Budve o izvorima informisanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00
Direktan link

U novoj emisiji Glasom mladih govorimo i o radu organizacije SOS Dječja sela Bosne i Hercegovine, o tome kako mladi Cazinjani rešavaju probleme u svojoj zajednici, te kakav su projekat za napštene pse pokrenuli učenici iz Valjeva. Čućete i kako je Jelena Vujičić postala prva studentica iz Brčkog koja je odbranila master na Katedri za kineski i engleski Filozofskog fakulteta na Palama, ali i mladog bosanskohercegovačkog glumca Filipa Radovanovića.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Glasom mladih 03.02.2019.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00
Direktan link

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG