'Hoteli duhovi' kosovskog skijališta

Hotel Narcis in Brezovica

Nakon propasti velikog plana za investicije, prazni hoteli pod patroliranjem obezbjeđenja postali su simboli neizvjesnosti za budućnost jednog od najživopisnijih ski centara na Kosovu.

Ski liftovi na Brezovici 2014.

Kosovari su nekada polagali velike nade u razvoj Brezovice, naselja na planinskom jugu Kosova blagoslovenog širokim padinama i puno snijega. Danas, kako planovi za odmaralište ostaju nejasni, u nekim od najvećih hotela Brezovice žive samo zaštitari.

Narcis, jedan od najvećih hotela na Brezovici.

U aprilu 2015. Priština je potpisala ugovor sa francuskim konzorcijumom za masivnu investiciju od 410 miliona eura u zapušteno planinsko odmaralište Brezovica. Projekat je očigledno stao 2016. godine kada francuski investitori nisu uspjeli da obezbjede novac potreban za prvu fazu razvoja.

Vozilo za čišćenje snijega u Brezovici u januaru 2022.

U januaru je Balkanska služba RSE/RL posjetila Brezovicu i zatekla planinsko odmaralište u 'nesvjesti'.

Molika, hotel iz komunističkog doba u Brezovici.

Hotel Molika izgrađen je 1985. godine i nalazi se na samo nekoliko minuta hoda od glavne ski staze Brezovica.

Recepcija hotela Molika.

Danas su hodnici hotela u mraku, liftovi ne rade, a recepcija bez osoblja. U vrijeme posjete Balkanske službe RSE na imanju su radili samo čuvari.

Telefon u praznoj recepciji hotela Molika.

Nakon što je francuski razvojni sporazum propao 2016. godine, nade za Brezovicu su ponovo porasle u septembru 2020. kada je američko međunarodno tijelo za finansije i razvoj spomenulo ovo odmaralište.

Ski lift Brezovica.

Kada je Balkanska služba RSE nedavno kontaktirala američko vladino tijelo u vezi s Brezovicom, portparol je rekao: "Želimo da naglasimo da ovo trenutno nije projekat koji razvijamo".

Žičara u Brezovici, koja je počela sa radom 16. januara.

Sa svoje strane, kosovska vlada je za RSE rekla da je "u procesu izrade i finalizacije turističke strategije" u kojoj će "lokacije poput turističkog kompleksa Brezovica... biti tretirane sa posebnim interesom".

Glavna fasada nekorištenog Hotela Junior, koji se nalazi 10-ak kilometara od ski staza Brezovica.

Priština nije iznijela detalje šta bi planirana "turistička strategija" značila za Brezovicu.

Ulaz u nekorišteni hotel Junior.

Nevolje za planinsko odmaralište doprinosi i niz bespravnih građevina koje su se pojavile na tom području posljednjih godina.

Grupa nedavno izgrađenih objekata u Brezovici snimljena 2021.

Kosovska policija je u decembru 2021. uhapsila 10 osoba, među kojima je i bivši načelnik opštine koja uključuje Brezovicu, pod optužbom za zloupotrebu službenog položaja.

Bivši načelnik se sumnjiči da je za nezakonito izdavanje dozvola za izgradnju objekata na Brezovici dobio i do milion eura.

  • Priredila: Elvisa Tatlić