Fikret Abdić izjasnio se da nije kriv na suđenju za više krivičnih djela

Fikret Abdić u Velikoj Kladuši, novembar 2020.

Pred Kantonalnim sudom u Bihaću, Fikret Abdić, načelnik Velike Kladuše, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (BiH) u četvrtak 20. maja izjasnio se da nije kriv, a tereti se za više produženih krivičnih djela, među kojima i zloupotrebu položaja.

Abdić je optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, odnosno nezakonito provođenje postupaka javnih nabavki i favorizovanju jednog ponuđača, biroa SENNSA iz Velike Kladuše.

Pročitajte i ovo: BiH: Potvrđene sve tačke optužnice protiv Fikreta Abdića

Osim toga, na teret mu se stavljaju nezakonita unapređenja državnih službenika, kao i pribavljanje imovinske koristi optuženom Sulejmanu Siliću, tadašnjem rukovodiocu svih službi.

Abdić je optužen i za najteži oblik zloupotrebe položaja ili ovlaštenja jer je, kako se navodi, koristeći službeni položaj i politički uticaj nezakonito i protivustavno donosio budžet opštine za 2019. i 2020. godinu, a sve s ciljem da se za Udruženje za zaštitu nezaposlenih dioničara preduzeća "Agrokomerc" i za Opštu kladušku zadrugu, nezakonito izvlači tj. dodjeljuje novac iz Budžeta.

Abdić je u ovim udruženjima činio upravljačku strukturu i imao odlučujući uticaj.

Optužnicom su obuhvaćeni i Sulejman Silić, Fikret Pajazetović, Selim Kajtezović, Hašim Grahović, Sanja Silić i Fatma Galijašević, ranije je saopšteno iz kantonalnog Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK).

Kantonalni sud u Bihaću je 18. marta u cjelosti potvrdio sve tačke optužnice koju je Tužilaštvo (USK) podiglo protiv načelnika Velike Kladuše Fikreta Abdića i ostalih u ovom predmetu.

Njima se na teret se stavlja da su formalno rukovodili biroom SENNSA u Velikoj Kladuši, koji je imao monopol u izradi dokumentacije za pribavljanje urbanističkih i građevinskih dozvola u toj opštini.

Na ročištu u četvrtak 20. maja i ostali su se izjasnili da nisu krivi, dok je Fatma Galijašević potpisala sporazum o priznavanju krivnje. Na ročištu se, zbog zdravstvenog stanja Sanje Silić, nisu pojavili Sanja i Sulejman Silić.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

Abdić je uhapšen zajedno sa još pet saradnika 18. juna 2020. zbog sumnje u zloupotrebu položaja, a Sud USK mu je 21. juna odredio jednomjesečni pritvor. Iz pritvora je pušten nakon što su njegovi pravni zastupnici 28. oktobra podnijeli zahtjev Kantonalnom sudu u Bihaću da mu se omogući učestvovanje u predizbornoj kampanji.

Abdić je na bh. lokalnim izborima u novembru prošle godine ponovo izabran za načelnika Opštine Velika Kladuša, a prije toga je proveo nekoliko mjeseci u pritvoru.

Fikret Abdić je i 2016. godine na lokalnim izborima izabran za načelnika Velike Kladuše i pored toga što je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen za ratne zločine.

Županijski sud u Karlovcu ga je 2003. godine osudio na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud Hrvatske preinačio mu je kaznu na 15 godina zbog ratnog zločina počinjenog na području Bosanske Krajine od 1993. do 1995. godine. U martu 2012. godine pušten je na slobodu iz zatvora u Puli nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

Fikret Abdić, poznat pod nadimkom Babo, osnivač je kombinata Agrokomerc", jednog od najmoćnijih privrednih giganata na prostoru bivše Jugoslavije, ali i akter jedne od najvećih privrednih afera u bivšoj Jugoslaviji.

Optužen je 1987. pored ostalog za izdvanje mjenica bez pokrića u vrijednosti od oko 400 miliona dolara. Osuđen je na četiri godine zatvora, ali ova presuda nikada nije postala pravomoćna.