Dostupni linkovi

Fikret Abdić pušten na slobodu zbog predizborne kampanje u BiH


Fikret Abdić na promociji svoje knjige 2016.
Fikret Abdić na promociji svoje knjige 2016.

Fikret Abdić Babo je pušten iz zatvora nakon što su njegovi pravni zastupnici u srijedu 28. oktobra podnijeli zahtjev Kantonalnom sudu u Bihaću da mu se omogući učestvovanje u predizbornoj kampanji.

Aktuelni načelnik Velike Kladuše i kandidat za poziciju načelnika na lokalnim izborima 2020. godine stigao je u četvrtak 29. oktobra u ovu općinu gdje su ga dočekali simpatizeri i članovi Laburističke stranke.

On se obratio prisutnima koji su se okupili neposredno prije njegovog dolaska.

"Nije vrijeme da se bavimo krivcima, nego da svi zajedno idemo u kampanju. Iako sam bio u zatvoru, pratio sam šta se dešava. Nemamo konkurenciju, idemo na pobjedu", kazao je Abdić prilikom obraćanja simpatizerima Laburističke stranke.

I ranije su se njegovi branitelji žalili Kantonalnom sudu, kao i Centralnoj izbornoj komisiji Bi (CIK) zbog toga što je Abdić onemogućen da aktivno učestvuje u političkoj kampanji.

Abdić je uhapšen zajedno sa još pet saradnika 18. juna u akciji Federalne uprave policije, zbog sumnje u zloupotrebu položaja i povredu ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti.

Kantonalni sud u Bihaću odredio je 21. juna jednomjesečni pritvor za Abdića, i njegovog saradnika Sulejmana Silića.

Tri osobe su puštene na slobodu nakon što su sarađivali s Tužilaštvom i priznali krivična djela te je odlučeno da ne postoje razlozi za predlaganje pritvora ili mjera zabrane.

Na lokalnim izborima 2016. godine, Abdić je sa 77 godina izabran za načelnika Velike Kladuše, mjesta na krajnjem sjeverozapadu BiH, i pored činjenice da je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen za ratne zločine.

Podsjećamo da je Županijski sud u Karlovcu osudio Fikreta Abdića 2003. godine na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud Hrvatske preinačio mu je kaznu na 15 godina zbog ratnog zločina počinjenog na području Bosanske Krajine od 1993. do 1995. godine.

Proglašen je krivim zbog uspostave Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine, te zato što je, kao vrhovni komandant tzv. Narodne odbrane, odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara kroz koje je prošlo najmanje 5.000 ljudi.

U martu 2012. godine pušten je na slobodu iz zatvora u Puli nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

Fikret Abdić, poznat pod nadimkom Babo, osnivač je kombinata Agrokomerc", jednog od najmoćnijiji privrednih giganata na prostoru bivše Jugoslavije ali i akter jedne od najvećih privrednih afera u bivšoj Jugoslaviji.

Optužen je 1987. pored ostalog za izdvanje mjenica bez pokrića u vrijednosti od oko 400 miliona dolara. Osuđen je na četiri godine zatvora, ali ova presuda nikada nije postala pravomoćna.

Krajem 1989. Fikret Abdić izlazi iz zatvora i nastavlja da vodi Agrokomerc i pored presude za privredni kriminal.

Na osnovu rezultata prvih višestranačkih izbora u Bosni i Hercegovini (1990.godine) Fikret Adić je ušao u sastav Predsjedništva tadašnje Republike BiH, ali je odlukom republičke Skupštine, 1993. godine smijenjen sa ove funkcije nakon što jeproglasio Samostalnu autonomnu pokrajinu Zapadnu Bosna.

XS
SM
MD
LG