U Beogradu najavljen Europride pod sloganom 'Vreme je'

Učesnici beogradskog Prajda, 18. 09. 2021.

Beograd će od 12. do 18. septembra biti domaćin najznačajnijeg evropskog događaja za LGBTI+ zajednicu, a beogradska Parada ponosa ove godine nosiće titulu evropske.

'Tokom tih dana, cela Evropa gledaće u Srbiju, koja će imati priliku da pokaže novo lice - solidarno, tolerantno i slobodno', rekao je Goran Miletić, koordinator EuroPride-a 30. juna, najavljujući ovaj događaj.

On je istakao da je vreme da se dvadeset i jednu godinu nakon prvog Prajda koji je organizovan u Beogradu i slika nasilja nad učesnicima koje su obišle svet, pošalje drugačija poruka.

“Ovaj grad je za to spreman i zato kažemo, vreme je za Beograd, za solidarnost, za ravnopravnost. Vreme je za EuroPride“, dodao je Miletić.

Pročitajte i ovo: Gradonačelnik Beograda neće otvoriti Europrajd 2022.

Direktor Beograd Prajda Marko Mihailović poručio je i da EuroPride predstavlja ogroman korak za LGBTI+ zajednicu u čitavom regionu i daje novu snagu njihovoj višedecenijskoj borbi za bolje i slobodnije društvo na Zapadnom Balkanu.

“Ovaj događaj je i pokušaj LGBTI+ zajednice da dobije solidarnost svih građana i građanki, ne samo Srbije, već i Evrope u borbi za ravnopravnost”, rekao je Mihailović.

Procene su da će Beograd tokom Europride-a posetiti oko dvadeset hiljada ljudi.

Za sve posetioce pripremljen je program koji se sastoji od koncerata, izložbi, predstava, radionica i drugih sadržaja.

Ključni deo programa EuroPride-a biće konferencija o ljudskim pravima.

Konferencija će okupiti evropske i domaće političare, aktiviste i javne ličnosti koje su svojim zalaganjem doprinele boljem položaju LGBTI+ zajednice. Beograd će posetiti evropski poslanici, predstavnici Saveta Evrope, kao i evropska komesarka za ravnopravnost.

Nedelju ponosa i EuroPride obeležiće i velika evropska Povorka ponosa, koja je zakazana za 17. septembar.

Povorka će proći centralnim beogradskim ulicama i podsetiti na zahteve koje LGBTI+ zajednica u Srbiji i regionu ima više godina.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

Ključni zahtevi su donošenje Zakona o istopolnim zajednicama, koji bi regulisao osnovna prava istopolnih parova, kao i zaustavljanje nasilja i diskriminacije nad pripadnicima LGBTI+ zajednice.