Radi se na vraćanju lokalih sudija na posao

Yves de Kermabon

Šef EULEX Iv De Kermabon izjavio je danas da se radi na povratku lokalnih sudija i tužilaca u Sud koji se nalazi u severnom delu Kosovske Mitrovice.
Kermabon je, podsetivši da trenutno u Sudu u Mitrovici rade EULEX-ove sudije i tužioci, istakao da se radi na povratku albanskih i srpskih sudija i tužilaca u ovaj sud, kako bi ova institucija počela da radi punim kapacitetom:


“Radimo na tom pitanju. Sud danas funkcioniše samo sa EULEX pravosuđem, postoje neki važni slučajevi ali takođe radimo na tome da što je pre moguće vratimo albanske i srpske sudije i tužioce kako bi ovaj sud ponovo počeo sa radom. S obzirom na situaciju, a to može potvrditi i policija, ovde na Kosovu ima mnogo slučajeva na kojima treba da se radi ali da bi se to radilo, ovaj sud mora ponovo da počne sa radom sa nekim lokalnim osobljem. S obzirom na razgovore koji su u toku očekujem da bismo mogli uskoro početi sa radom u ovom sudu.”


Upitan da li bi predsednik Srbije Boris Tadić trebalo da se obrati UNMIK-u, EULEX-u , kosovskoj Vladi ili Kosovskoj policijskoj službi (KPS) ukoliko bi hteo da dođe na Kosovo šef EULEX-a je kazao:

“Nije na EULEX misiji da odlučuje o tome, ono što mi možemo da uradimo je da obezbedimo pratnju i zaštitu, to je već rađeno za neke ljude koji su posećivali Kosovo, ali prvo je misija kosovske policije da obezbedi sigurnost u nekim slučajevima kad smatramo da KPS ne može to da uradi ili da je u pitanju neka osetljiva poseta, EULEX može obezbediti pratnju. Ovo je misija na celom Kosovu i mogu da kažem da će uskoro biti bolje. Kada situacija bude dobra , EULEX se može smanjiti i zatvoriti misiju. inicijalni plan za ovu misiju je dve godine. Tako da ćemo za dve godine videti sa EU i gospodinom Havijerom Solanom kakva je situacija na Kosovu i odlučiti da li proširiti misiju, smanjiti je ili zatvoriti.”


Kermabon je danas obišao policijsku stanicu u severnom delu Kosovske Mitrovice i ovdašnji zatvor, nakon čega je ocenio da je “situacija dobra” ali da ima prostora za neka poboljšanja i da EULEX može intenzivirati posao.