Evropska komisija i dalje bez odgovora Crnoj Gori oko otplate kineskog duga

Vijadukt na autoputu Bar- Boljare za što je Crna Gora uzela kredit od Kine

Evropska komisija (EK) još nije poslala odgovor na pismo koje su uputile crnogorske vlasti, a koje se tiče zahteva za pomoć u otplati kineskog duga, potvrdio je to evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi.

“Radimo na pronalasku rešenja zajedno sa vladom (Crne Gore) i međunarodnim finansijskim partnerima, a kad budemo imali rešenje obavestićemo vas. Budite uvereni da radimo na tome”, rekao je Varhelyi 22. juna u Luksemburgu nakon međuvladine konferencije između Evropkse unije i Crne Gore.

Prema saznanjima Radija Slobodna Evropa, tekst odgovora koji je trebao da bude poslat već krajem aprila prošao je kroz više nacrta, a konačna verzija se trenutno nalazi u kabinetu predsednice Evropske komisije Urusule von der Leyen. Kako je rečeno RSE iz izvora u EK, odgovor Podgorici će potpisati upravo von der Leyen.

Pročitajte i ovo: Crna Gora bez jasnog rešenja za otplatu milijardu dolara duga Kini

Crna Gora je u aprilu uputila zvaničan zahtev Evropskoj komisiji u kojem traži pomoć evropskih institucija za poravnanje kineskog duga.

Kako su naveli zvaničnici koji su imali uvid u pismo, Podgorica traži podršku evropskih institucija u procesu diversifikacije kineskog duga i završetka ostatka autoputa.

Tada je rečeno da će Brisel poslati odgovor Podgorici do kraja aprila.

Pročitajte i ovo: Srbija još najmanje 18 godina u kineskim kreditima

Bez obzira na spremnost evropskih institucija da se pomogne Crnoj Gori, zvaničnici EU redovno upozoravaju da se angažovanje u pronalasku solucija nikako ne može shvatiti kao spremnost da se otplati kineski dug jer, kako poručuju “EU ne vraća kredite koje zemlje uzimaju od trećih strana."