Kriza u Ukrajini odraziće se na ekonomiju Srbije, poručuje EBRD

Sedište Evropske banke za obnovu i razvoj u Londonu, ilustracija.

Zamenik direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Piter Senfi (Peter Sanfey) izjavio je da zbog krize u Ukrajini sumnja da će se ostvariti ovogodišnja projekcija rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije od 4,3 odsto.

Senfi je 11. marta u Beogradu, na predstavljanju Izveštaja EBRD-a, rekao da je još uvek teško oceniti u kojoj tačno meri će kriza uticati na ekonomiju Srbije.

"Pažljivo ovo analiziramo i uskoro ćemo objaviti novu projekciju za Srbiju i zemlje u regionu", rekao je Senfi.

Kako je objasnio, prema kratkoročnoj projekciji EBRD-a za Srbiju, procenjeno je da će se rast nastaviti, ali sumnja da će se ostvariti poslednja prognoza EBRD iz novembra 2021. godine - da će Srbija ove godine imati rast BDP-a od 4,3 odsto, prenela je agencija Beta.

"Srbija ima bolje rezultate u proseku nego zemlje u regionu i u odnosu na prosek EBRD-a, ali kaska za najnaprednijim zemljama EU. Oblasti na koje Srbija treba da se fokusira kako bi obezbedila dugoročni prosperitet je oblast upravljanja i zelene ekonomije", rekao je Senfi.

U novom Izveštaju EBRD, koji se izrađuje već 28 godina i pokriva 38 zemalja u koje ta finansijska institucija investira, navedeno je da su ulaganje u digitalnu infrastrukturu i veštine prioritet za dalju digitalizaciju Srbije.

Kako je rečeno na predstavljanju Izveštaja u Narodnoj banci Sbije (NBS), za dalji napredak svake privrede, pa i srpske, ključno će biti prevazilaženje razlika u oblasti digitalnih usluga.

Rusija je 24. februara započela invaziju na Ukrajinu, u najvećem napadu na jednu evropsku zemlju posle Drugog svetskog rata. Srbija, za razliku od zemalja Zapada, nije uvela sankcije Rusiji.

Pročitajte i ovo: EBRD je najavio veća ulaganja u regionu