Džaferović: 'Milanović sve više postaje beznadežan slučaj'

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sve više postaje beznadežan slučaj, izjavio je u Sarajevu član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, u srijedu 8. decembra, komentarišući Milanovićeve izjave o genocidu u Srebrenici.

"Već sam regirao i rekao da su to sramne i nedupustive izjave koje ne priliče šefu jedne države. Nakon njegovih prvobitnih izjava, poslao sam poruku za saradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja da bi ponovo dobio iste poruke i uz njih uvrede i laži", kazao je Džaferović.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je kako u Srebrenici jest bio genocid, ali da onda za teže zločine treba izmisliti novi naziv.

Pročitajte i ovo: Milanović: Ne podnosim da se narodima lijepi etiketa genocida

"Poštujem tuđu žrtvu, ali nije sve isto. Ako sve bude genocid moramo naći drugo ime za ono što su nacisti napravili Židovima u Drugom svjetskom ratu. Nije svaka žrtva, to je relativiziranje", rekao je Milanović u izjavi od 6. decembra i istaknuo da je za žrtve bitna pravda.

Dan poslije, u utorak, 7. decembra, Milanović je tokom obraćanja novinarima bio oštar prema članu Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću kojeg je nazvao "udbašem iz Zenice i sponzorom dolazaka mudžahedina u BiH".

Zbog izjava o genocidu u Srebrenici, Milanoviću su 8. decembra pisali predstavnici udruženja koja okupljaju porodice žrtava i svjedoke genocida iz BiH.

U pismu iz Udruženja "Majke enklave Srebrenice i Žepe" i Udruženja žrtava svjedoka genocida navedeno je kako je genocid u Srebrenici utvrđen kroz sudske postupke pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Pročitajte i ovo: Udruženja iz BiH pisala Milanoviću: 'Genocid u Srebrenici utvrđen sudskim postupcima'

"Taj sud, između ostalih, podržala i Republika Hrvatska. Koliko je nama poznato, Hrvatska taj sud još uvijek podržava. Nikada nije povučena saglasnost na saradnju sa navedenim sudom", navedeno je u pismu.

Snage Vojske Republike Srpske su tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine ubile su oko 8.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici i okolini.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ustanovit će u prvoj presudi protiv generala Vojske Republike Srpske Radislava Krstića 2001. godine da se u Srebrenici dogodio genocid, prvi presuđeni genocid u Evropi od strane međunarodnog suda.