Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sreo se sa Putinom u Sankt Peterburgu

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (desno) i prvi zamjenik premijera Rusije Andrej Belousov na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, 16. juni 2022.

U Sankt Peterburgu se član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik sreo sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Informacija o susretu sa ruskim predsjednikom objavljena je kasno 17. juna na zvaničnom Twitter nalogu Milorada Dodika.

O sastanku u petak navačer, 17. juna, izvijestila je ruska novinska agencija Interfax, navodeći da je Putin Dodiku rekao kako "Rusija ima određene poteškoće u vezi s pridruživanjem sankcijama Rusiji iz BiH, ali da zemlje imaju dobre odnose koji će se razvijati".

Dodik je prethodno prisustvovao plenarnoj sjednici Međunarodnog ekonomskog foruma na kojoj se Putin obratio.

Pročitajte i ovo: Putin tvrdi da je EU izgubila 'politički suverenitet'

Takođe, Dodik je 16. juna razgovarao sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.

Pročitajte i ovo: Dodik se sastao sa Lavrovom u Rusiji

Milorad Dodik, koji je i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata, vodeće stranke u RS, u više navrata je rekao da se zalaže za neutralnost kada je u pitanju rat u Ukrajini.

Dodik je objavio 12. juna da "neće dozvoliti da bude potpisan bilo kakav politički dokument u kojem se na bilo koji način kvalifikuju sukobi u Ukrajini" i tokom sastanka predstavnika političkih partija iz BiH sa predsjednikom Evropskog vijeća Charles Michelom.

BiH se sankcijama Rusiji pridružila na osnovu Strategije vanjske politike i obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Prema zvaničnim informacijama objavljenim na stranici Evropskog vijeća, BiH se "uskladila s Evropskom unijom" kod sankcionisanja nekoliko stotina pojedinaca i kompanija iz Rusije.