Dodik: Odluke PIC-a ništa ne znače za Republiku Srpsku

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tokom sastanka sa specijalnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom u Sarajevu, 8. novembra 2021.

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) izjavio je kako odluke Upravnog odbora za provođenje mira (PIC) u BiH nisu obavezujuće za Republiku Srpsku i da “ništa ne znače za ovaj entitet”.

Upravni odbor PIC-a je saopštio 8. decembra da “ne može biti jednostranog povlačenja iz sporazuma o prenosu nadležnosti sa entiteta na državu”.

“Upravni odbor PIC-a dijeli zabrinutost koju su izrazili Međunarodni monetarni fond (IMF) i Svjetska banka (WB) o ozbiljnim posljedicama koje takvi potezi imaju po budžete organa vlasti, pristup sredstvima, te međunarodne projekte pomoći. Potezi koje poduzima bilo koja strana, a kojima se ugrožava Opšti okvirni sporazum za mir, imat će posljedice”, poručeno je nakon sjednice.

Pročitajte i ovo: Vijeće za provedbu mira: Nema vraćanja nadležnosti s države BiH na entitete

Za 10. decembar je zakazana posebna sjednica Skupštine Republike Srpske na kojoj će, kako je najavljeno, taj bh. entitet prenijeti nadležnosti sa BiH na RS, u oblasti odbrane, pravosuđa i fiskalnog sistema.

PIC je ocijenio da se Republika Srpska “ne može jednostrano povući iz sporazuma o prenosu nadležnosti sa entiteta na državu”.

“Odbacujem sve kvalifikacije koje je PIC usvojio. To što su oni moćni ne znači da su dominantni, jer smo mi izabrani u ime naroda”, rekao je Dodik.

Kako je rekao, “RS ima pravo na vojsku po ustavu i Dejtonskom sporazumu, pravo na tužilaštvo i sud, na fiskalni sistem”.

“Ono što će se desiti u skupštini, mi ćemo povući naše saglasnosti i poništiti odluke u 140 zakona koje je nametnuo visoki predstavnik”, ponovio je Dodik, 8. decembra na konferenciji za novinare.

“Ovo su političke inicijative – da se povuče saglasnost sa vojske, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i indirektnih poreza. To nisu ratne inicijative. RS neće ratovati ni u kakvim okolnostima. Ako bi neko i oružano napao RS, mi ćemo se boriti političkim sredstvima. RS ima načina da odbrani sebe, da ojača svoju poziciju", kazao je Dodik.

Pročitajte i ovo: Petnaest godina Dodikovog 'potkopavanja' BiH


Upravni odbor PIC-a upozorio je i da usvajanje Zakona o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika o donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH u Narodnoj skupštini Republike Srpske predstavlja kršenje kako Aneksa 4 tako i Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir.

“Usvajanjem Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima ne samo da se krši Aneks 4, onemogućava efikasan odgovor na pandemiju Covida-19 nego se također BiH još više udaljava od usklađenosti sa standardima EU, među kojima je i postojanje jedinstvenog ekonomskog prostora“, navodi se u zaključcima PIC-a.

Istovremeno, Dodik je poručio da “prijetnje sankcijama ne prolaze”.

Pročitajte i ovo: Dodik u proceduri za EU sankcije

Upravni odbor PIC-a održat će svoj sljedeći redovni sastanak 7. i 8. juna 2022.

U Londonu je 8. i 9. decembra 1995. održana Konferencija o provedbi mira na kojoj je uspostavljeno Vijeće za provedbu mira u BiH.

Londonska konferencija je uspostavila Upravni odbor PIC-a koji radi pod predsjedanjem visokog predstavnika, koji je tada definiran kao “izvršna ruka” PIC-a. Čelnik OHR-a ne može donositi odluke ako se s time ne slažu zemlje članice Upravnog odbora PIC-a.

Pročitajte i ovo: Koja je uloga visokog predstavnika u BiH

Članice su Sjedinjene Američke Države, Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, Francuska, Italija, Kanada, Japan, Evropska unija (Predsjedništvo EU i Evropska komisija), te Organizacija islamske konferencije (OIC) koju u PIC-u predstavlja Turska.

Upravni odbor pruža visokom predstavniku “političke smjernice”. Upravni odbor PIC-a sastaje se na nivou političkih direktora dva puta godišnje nakon čega se izdaje zajednička izjava – komunike.

Posljednjih nekoliko godina Rusija se kao članica PIC-a izuzima iz komunikea smatrajući da OHR treba zatvoriti.