Dnevno@RSE: Skoplje pod bugarskim vetom; Prilika za povratak Netanjahua

Kuća srušena u zemljotresu koji je pogodio Avganistan 22. juna 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Samit EU – U Briselu 23. juna počinje dvodnevni samit Evropske unije na kojem se očekuje da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata za članstvo u EU. Prema nacrtu zaključaka samita, šefovi država i vlada članica prvi put nakon dužeg vremena potvrdiće "nedvosmislenu posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU, te će pozvati na ubrzanje procesa pridruživanja".
  • Bugarskoj vladi izglasano nepoverenje – Bugarskoj vladi liberalnog premijera Kirila Petkova 22. juna je izglasano nepoverenje u parlamentu, čime je zemlja ušla u novu političku krizu posle tri izbora prošle godine.
  • Najmanje 1.000 žrtava zemljotresa u Avganistanu, oko 1.500 povređenih – Najmanje 1.000 ljudi je poginulo u zemljotresu magnitude 6,1 koji je pogodio Avganistan, kazao je talibanski zvaničnik.
  • Amnesty International proglasio rusku umetnicu zarobljenicom savesti – Uhapšenu rusku umetnicu Aleksandru Skočilenko, koja je u prodavnicama etikete s cenama menjala informacijama o invaziji na Ukrajinu, Amnesti internešnal je proglasio zatvorenicom savesti, zahtevajući njeno momentalno i bezuslovno puštanje na slobodu.

Balkan na RSE

Na Zapadnom Balkanu više od polovine kineskih investicija u Evropi – Ekonomska nerazvijenost i smanjeni demokratski kapaciteti, kao i rezervisanost i nedovoljno prisustvo Evropske unije i SAD omogućili su Kini da se pozicionira kao važan faktor na Zapadnom Balkanu, ocenjeno je na predstavljanju studije Digitalnog forenzičkog centra o kineskom prisustvu i uticaju u regionu. U analizi se konstatuje da Balkan predstavlja odskočnu dasku i most za značajnije ekonomsko prisustvo Kine u Evropi.

U Svaka marama ima svoju priču pročitajte o inicijativi da žene poklone maramu u znak sećanja na genocid u Srebrenici.

Finansijska dobrodošlica u Srbiji za visoko plaćene poslove – Olakšice domaćim i stranim poslodavcima u Srbiji koji će zaposliti radnike iz inostranstva s platom od minimum 300.000 dinara (oko 2,5 hiljade evra) – jedna je od najnovijih mera Vlade Srbije. Nije, međutim, do kraja jasno ko su radnici na koje se mera odnosi.

Skoplje ne može lako da se izvuče iz bugarskog veta – Iznenađujuća inicijativa francuskog predsedavanja Evropskom unijom za okončanje dvogodišnjeg spora Bugarske i Severne Makedonije oko zajedničke kulture uoči ovonedeljnog evropskog samita visi u vazduhu, ističući regionalne animozitete i neizvesnost s rizikom od dalje erozije vere u EU.

Upozorenja na širenje sumpor-dioksida iz BiH i Srbije – Ekolozi iz regiona u pismu upućenom liderima Evropske unije i Zapadnog Balkana, uoči samita EU u Briselu, na kojem će jedna od tema biti moguće investicije u "zelenu" transformaciju – poručili su da se ne poštuje strategije koje su države potpisale u vezi s rešavanjem problema klimatskih promena.

Svet

Netanjahu se priprema za povratak na narednim izborima u Izraelu – Bivši izraelski premijer Benjamin Netanjahu posle raspada koalicione vlade mogao bi da se vrati na vlast posle godinu dana. Iako ankete pokazuju da ima velike šanse da osvoji najviše glasova, Netanjahu je polarizujuća figura i nije izvesno da će moći da okupi dovoljno partnerskih stranaka za formiranje vladajuće koalicije, pišu svetski mediji.

Pogledajte i foto galeriju 'Ostali smo bez municije': Sa fronta u južnoj Ukrajini. Kako ruske snage napreduju dublje u region Donbasa, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovio je poziv zapadnim zemljama da ubrzaju isporuke oružja.

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!