Dostupni linkovi

Bugarskoj vladi izglasano nepovjerenje


Premijer Kiril Petkov govori pred parlamentom uoči glasanja 22. juna 2022.
Premijer Kiril Petkov govori pred parlamentom uoči glasanja 22. juna 2022.

Bugarskoj vladi liberalnog premijera Kirila Petkova u srijedu 22. juna je izglasano nepovjerenje u parlamentu, čime je zemlja ušla u novu političku krizu poslije tri izbora prošle godine, piše AFP.

Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja podržalo je 123 poslanika, dok je 116 bilo protiv od 240 članova Parlamenta, objavio je potpresjednik Parlamenta Miroslav Ivanov.

Opoziciona partija desnog centra GERB podnijela je zahtjev za glasanje o nepovjerenju prošle nedelje optužujući vladu za loše vođenje javnih finansija i ekonomske politike i nemogućnošću da obuzda rastuću inflaciju.

Premijer Kiril Petrov, poslovni čovek obrazovan na Harvardu, formirao je četvoročlanu koalicionu vladu u decembru. On se zalagao za rješenje bilateralnog etničkog-kulturnog spora zbog koga je blokiran napredak Sjeverne Makedonije na putu za EU.

Četrdesetdvogodišnji Petkov koji je obećao da će se boriti protiv korupcije zauzeo je snažan pro-Nato i pro-Evropski stav od kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, što je neuobičajen stav za zemlju sa tradicionalno prijateljskim stavom prema Moskvi, prenosi Reuters.

Analitičari predviđaju da bi nova vlada imala neutralniju poziciju prema Rusiji.

"Ovo glasanje je samo mali korak na dugom putu. Ono što ne razumiju da ovo nije način da se osvoji bugarski narod", rekao je Petkov poslije glasanja. Zemlja se sad suočava sa mogućnošću četvrtih opštih izbora od aprila 2021., što dovodi u rizik više miliona evra EU sredstava za opravak i planove zemlje da usvoji evro 2024.

Predsjednik Rumen Radev treba da zakaže prijevremene izbore u roku od dva mjeseca i imenuje prelaznu vladu ukoliko Petkov ne uspije da prikupi većinu za novi kabinet i ako dvije druge partije u parlamentu ne mogu da formiraju vladu.

XS
SM
MD
LG