Direktor FBI: Korona virus najverovatnije procurio iz kineske laboratorije u Vuhanu

Direktor FBI Christopher Wray

Direktor FBI Christopher Wray rekao je da biro veruje da je COVID-19 "najverovatnije" nastao u "laboratoriji koju kontroliše kineska vlada".

"FBI već duže vreme procenjuje da je poreklo pandemije najverovatnije potencijalni laboratorijski incident", rekao je on za Fox news. To je prva javna potvrda poverljive procene FBI-a o tome kako se pojavio virus pandemije.

Kao odgovor, Peking je optužio Vašington za "političku manipulaciju". Druge američke vladine agencije donele su različite zaključke u odnosu na FBI, sa različitim stepenom poverenja u svoje nalaze, prenosi BBC.

Neki od njih su rekli - ali sa niskim nivoom sigurnosti - da virus nije nastao u laboratoriji, već je prešao sa životinja na ljude. Bela kuća je saopštila da nema konsenzusa u američkoj vladi o poreklu.

Pročitajte i ovo: Ponovo dileme o porijeklu COVID-19

Zajednička istraga Kine i Svetske zdravstvene organizacije (SZO) iz 2021. godine nazvala je teoriju o curenju u laboratoriji "izuzetno malo verovatnom". Međutim, istraga SZO je duboko kritikovana i njen generalni direktor je od tada pozvao na novu istragu, rekavši: "Sve hipoteze ostaju otvorene i zahtevaju dalje ispitivanje".

Komentari direktora FBI-a dolaze dan nakon što je američki ambasador u Kini pozvao zemlju da "bude iskrenija" o poreklu COVID-a.

U intervjuu koji je dao u utorak, Wray je rekao da je Kina "dala sve od sebe da pokuša da osujeti i zamagli" napore da identifikuje izvor globalne pandemije. "I to je nesreća za sve", rekao je on.

Posle njegovih komentara, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning je rekla: "Zaključci do kojih su došli nemaju kredibilitet".

Pročitajte i ovo: Nove studije potvrđuju da je COVID-19 krenuo s pijace u Vuhanu

Neke studije sugerišu da je virus napravio skok sa životinja na ljude u Vuhanu u Kini, verovatno na gradskoj pijaci morskih plodova i divljih životinja. Tržnica je udaljena 40 minuta vožnje od vodeće svetske laboratorije za viruse, Instituta za virusologiju Vuhan, koja je sprovela istraživanje o koronavirusima.

U ponedeljak je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće John Kirby rekao da američki predsednik Joe Biden podržava "napore cele vlade" da otkrije kako je COVID počeo.

Tenzije u bilateralnim odnosima između SAD i Kine porasle su nakon nedavne sage o špijunskim balonima. Dvostranačka komisija američkih poslanika ove nedelje je započela seriju saslušanja o "egzistencijalnoj" pretnji vladajuće kineske Komunističke partije.

Pročitajte i ovo: Šta se zna o letećim objektima koje je oborio SAD?