Dan Evrope opominje na zastoj u evropskom putu BiH

Građani i zvaničnici polažu vijence kod Vječne vatre u Sarajevu, na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, 9.5.2012.

U BiH je u srijedu obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope. Nema mnogo razloga za slavlje jer BiH nema zakon o zabrani djelovanja fašističkih organizacija, poricanja genocida kao i drugih zločina protiv čovječnosti. A bez tog zakona, BiH će se teško približiti zajednici zemalja Evrope, u kojima je demokratija najveće dostignuće, a antifašizam vrijednost kojom se ponose.

Dvije velike tekovine koje je imala, BiH nije uspjela iskoristiti i okrenuti ih u svoju korist: to su antifašizam i evropske, civilizacijske vrijednosti. Ova država je jedina u Evropi u kojoj zakonom nije zabranjeno djelovanje neonacističkih organizacija, kao i poricanje genocida, holokausta i zločina protiv čovječnosti.

Prije 10 godina BIH je bila brže Evropskoj uniji nego Srbija i Crna Gora, koje su sada zemlje kandidati, dok Hrvatska naredne godine postaje punopravna članica, podsjeća predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.

„Obilježavanje Dana Europe u zemlji koja teži ulasku u EU, a koja unatoč takvoj težnji dječijim ili puzećim koracima ide ka svom cilju, još nas jednom opominje gdje smo mogli biti, a gdje smo danas i gdje stremimo. Od drugih možemo naučiti mnogo, premda sam uvjeren kako prilagođavanje europskim normama nije moguće dok ne pobijedimo vlastite duhove i ne zaliječimo rak rane ove države“, kaže Budimir.

Na putu približavanja Evropskoj uniji za BiH stoji velika prepreka: nedemokratski Ustav, ističe profesor Ćazim Sadiković:

„Niko u EU nije primljen ko je imao bilo što uz svom ustavu suprotno Evropskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava. Osnovno je u ovome trenutku da uradimo ono što čekamo 17 godina, a to je da se ovdje primijeni u potpunosti, a ne samo slučaju Sejdić - Finci, Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava.“

Udruženje građana “Front” iz Tuzle, uz 9. maj navodi da BiH ne može računati na evropsku budućnost ukoliko još uvijek ima političara i u najvišim organima vlasti koji otvoreno favorizuju fašizam, ličnosti iz najnegativnije prošlosti i njihova djela.

„Ovakve kakvi smo čisto sumnjam da nas iko želi raširenih ruku dočekati u Evropi. Mi se moramo prvo obračunati sa svim problemima koji su vezani uz prvi smisao današnjeg dana - to je antifašizam. Evropske integracije zavise od toga kako ćemo mi sami urediti svoju baštu, svoje dvorište, kako ćemo se oduprijeti fašizmu i nacizmu koji su duboko ukorijenjeni i u institucije vlasti, odnosno kada će konačno građani ove zemlje pokazati jednu jaku, pametnu, zdravu svijest i oduprijeti se svim tim devijacijama u našem društvu“, kaže predsjednik Udruženja 'Front' Danijel Senkić.

Sorensenov optimizam

BiH je prije četiri godine potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji još nije stupio na snagu. Pa ipak, šef delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik u BiH Peter Sorensen izražava nadu da će zastoj biti nadoknađen:

„Ja čvrsto vjerujem da će BiH, kada se ispune uslovi, biti članica Unije. Međutim, na vama je da postavite strateške ciljeve i listu zadataka da biste proveli standarde i pripremili se za natjecanje na najvećem jedinstvenom tržištu na svijetu, gdje možete pokazati ono najbolje što imate.“

(FOTOGALERIJA: Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, BiH, 9.5.2012.)

BiH: Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom



Poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Milorad Živković ističe napredak koji je postignut usvajanjem nekoliko ključnih zakona.

„Praktično smo na jednu stepenicu da podnesemo aplikaciju za kandidaturu, a to je sprovođenje presude Sejdić-Finci. Ako bismo sabrali sve zakone koji su doneseni na entitetskom nivou zajedno sa Parlamentarnom skupštinom BiH, mi bismo bili oni koji su mnogo više zakona donijeli nego i Hrvatska i Srbija, ali sam Parlament BiH i ustavne nadležnosti koje mu je dao Dejton ga ograničavaju u donošenju velikog broja reformskih zakona, važnih za evropski put BiH“, ocjenjuje Milorad Živković.

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, uz nadu da će na majskom samitu NATO u Čikagu biti aktiviran Akcioni program za pristupanje vojnom savezu, kaže:

„Meni je prvi cilj da 2014. u Sarajevu imamo NATO samit na 100. obljetnicu Sarajevskog atentata, da se konačno kaže da su ratovi u Evropi završeni, da se NATO zastava digne 100 metara od mjesta gdje je bio atentat.“

Vraćajući se današnjem 9. maju, Danu pobjede nad fašizmom, Danijel Senkić smatra da čestitati taj dan u BiH može zvučati ironično:

„U državi u kojoj se na svakom koraku favorizuje fažizam, u državi u kojoj se na svakoj čuki okupljaju četnici na svojim saborima, u Hercegovini se sasvim slobodno vijore ustaške zastave, u državi gdje djeluju vehabijski pokreti i ostale fašističke grupacije mislim da je čak suvišno samo sjediti i čestitati 9. maj - jer izgleda kao jedna velika ubleha. Mislim da se građani konačno trebaju dići i suprotstaviti se tome, a ne samo deklarativno prisjećati se ovog dana.“

Pa ipak, na brojnim mjestima danas su se i mladi i stari podsjetili na vrijednosti 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

„Mi imamo šta poručiti jer smo živjeli u jednom vremenu i borili se za nešto bolje, za nešto korisnije, za nešto što će biti na dobrobit svih. A kada kažem na dobrobit svih, onda uistinu i u bukvalnom smislu mislim na sve - na sve građane, na sve ljude, na sve nacije, na sve vjere koji žive na ovome području“, zaključuje predsjednik Saveza udruženja boraca Narodnoslobodilačkog antifašističkog rata Jure Galić.