Prvi rezultati popisa sredinom maja

Crna Gora, popis, ilustracija

U petak uveče će biti završen popis stanovništva u Crnoj Gori koji je trajao prethodnih 15 dana. Posljednjeg dana popisa primjetne su gužve i redovi građana koji prethodno nisu bili popisani. Osim jednog zabilježenog incidenta i političke kampanje koja je obilježila popis nijesu zabilježene nepravilnosti. U Zavodu za statistiku najavljuju prve rezultate popisa za sredinu maja.

Posljednjeg, petnaestog dana privodi se kraju popis stanovništva i domaćinstava. Popisivači nijesu stigli do jednog broja građana, pa je stoga pred sjedištima popisnih komisijama u Podgorici nalazi veći broj građana koji u redu čekaju da obave popisnu proceduru.

"U većini opština izvršen je potpuni popisni obuhvat a uobičajeno, uočeno je prisustvo određenog broja ne popisanih građana u opštini Podgorica, što mogu da kažem da je i normalno, budući da je u Podgorici maltene trećina stanovništva Crne Gore"
, kaže Radomir Đurović, savjetnik direktora u Monstatu.

I član opštinske popisne komisije Velizar Kaluđerović, funkcioner Socijalističke narodne partije, kaže da je poprilična gužva u Podgorici gdje se građani popisuju posljednjeg dana.

"U prostorijama popisne komisije glavnog grada je veoma živo. Na žalost, ima i gužvi jer je značajan broj građana tu jer iz raznih razloga do danas nijesu popisani i onda su oni prihvatili obavještenje popisne komisije i Monstata da dođu u prostorije popisne komisije. Tu je organizovano nekoliko dežurnih popisivača"
, navodi Velizar Kaluđerović.

Jedan od popisnih formulara
Za sada je zabilježen jedan incident, a to je kada je u Pljevljima na popisivača nahuškan pas u jednom dvorištu. Na naše pitanje da li je bilo sličnih problema Radomir Đurović kaže:

"To su praktično incidenti, to nijesu neki problemi tako da mi, sve u svemu, nijesmo imali nekih problema ni kod građana ni sa popisivačima. Građani su se često javljali da su htjeli da mijenjaju iskaze koje su dali popisivaču budući da je, recimo, supruga dala podatke o suprugu i obrnuto."

Ni Velizar Kaluđerović nema informacije o neregularnostima.

"Nemam uvid u to, dakle nijesam bio u prilici da vidim da neko nešto prigovara niti imam infomraciju da je nečega takvog bilo niti je nešto takvo došlo na adresu partije"
, kaže Kaluđerović.

Građani strpljivo čekaju da se popišu u sjedištima opštinskih popisnih komisija:



Popis je obilježila skoro dvomjesečna politička kampanja, koja je podsjećala na predizbornu u kojoj su mnogi politički i društveni subjekti na razne načine ubjeđivali građane kako da se izjasne u odnosu na nacionalnost, vjeroispovjest i jezik kojim govore.

Tako su građani bili pod pritiskom vanrednih partijskih skupova, na elektronskim medijima su emitovani propagandni spotovi i reklame, organizovane specijalne televizijske emisije, dijeljene su posebne štampane brošure o pitanju nacije i jezika, organizovani okrugli stolovi, a poruke su bile oblijepljene i na bilbordima u svim gradovima. Pored toga, čule su se neprimjerene izjave i uvrede na račun pojedinih nacionalnih zajednica.

Na prethodnom popisu, obavljenom 2003. godine, po nacionalnoj strukturi 43% je bilo Crnogoraca, Srba 32%, Bošnjaka 7,5, Albanaca 5% Muslimana skoro 4%, a Hrvata nešto preko 1%.

Prve rezultate o broju stanovnika, stanova i domaćinstava Monstat će objaviti do 15 maja, a rezultati koji se odnose na pitanja o naciji, vjeri i jeziku će biti objavljeni do 15. jula.