Slobodni izbori izazovniji od referenduma

Sa okruglog stola o izborima

Na pitanje kako doći do fer i slobodnih izbora u Crnoj Gori, zajednički odgovor svih političkih subjekata je u potpisivanju Sporazuma o formiranju izborne vlade u kojoj bi aktuelna vlast i opozicija kontrolisali izborni proces. Međutim do potpisivanja takvog Sporazuma još ne dolazi, čulo se na okruglom stolu u organizaciji Centra za monitoring kome su pristustvovali čelnici parlamenta i parlamentarnih stranaka.

Nepovjerenje opšte i političke javnosti u izborni proces u Crnoj Gori je teško nadoknadivo, saopštio je direktor Centra za monitoring Zlatko Vujović. Da bi došlo do potpunog povjerenja u institucije, treba da prođe više izbornih ciklusa zbog čega nakon narednih izbora treba dodatno raditi na izbornom zakonodavstvu, rekao je Vujović:

„Moramo biti svjesni da se povjerenje u integritet izbornog procesa ne može obnoviti istom brzinom kako se rušilo. Trebaće nam godine, više izbornih ciklusa, da bi dominantna većina građana Crne Gore vjerovala da su crnogorski izbori fer i demokratski. To nam je nužno da bi naše institucije imale puni legitimitet u donošenju odluka“, ocijenio je Vujović.

Kada je riječ o sadašnjim pregovorima o sprovođenju izbornog procesa, vlast i dio opozicije su izradili Sporazum, ali do njegovog potpisivanja još ne dolazi.

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić još uvjek nije siguran da li će do potisivanja Sporazuma doći, ali upozorava na posljedice u slučaju da ne dođe do konačnog dogovora i implementacije:

„Ne govorim da je stvar završena, nije čak ni počela. Tu smo u toj mrtvoj tački interesa. Jasno ih je prepoznati gdje su interesi da do Sporazuma ne dođe, a gdje su interesi da do Sporazuma dođe. Ne bih htio doprinijeti ikakvom kvalifikacijom i lociranjem tih subjekata, ali u toj mrtvoj tački se mogu desiti oba rješenja. I to bi onda bilo konačno podizanje konfliktnosti u društvu i nestabilnosti na veći nivo, što nadam se da niko odgovoran ko razmišlja o politici kao javnom interesu ne želi“, kaže predsjednik parlamenta.

Krivokapić je naglasio da se Crna Gora nalazi u delikatnoj situaciji i pred velikim izazovom, a to je mirna promjena vlasti:

"Svi treba da znaju da bilo koja iskra može zapaliti veliki požar. Crna Gora je došla do te faze da se mora pripremiti za mirnu tranziciju vlasti. To nikad nije vidjela u svojoj istoriji“, rekao je Ranko Krivokapić.

„Cilj su slobodni i fer izbori i poslije toga nesporni rezultat izbora. Tehnike zloupotreba izbora su već otkrivene, nove se već sada mogu locirati. I svi treba da znaju da bilo koja iskra može zapaliti veliki požar. Crna Gora je došla do te faze da se mora pripremiti za mirnu tranziciju vlasti. To nikad nije vidjela u svojoj istoriji. To je nešto što je izazov ne manji, usuđujem se reći i veći od referenduma, u ovih deset godina od vraćanja nezavisnosti. Zato je to teže ostvariti, mnogo osjetljivije i to dostignuće će biti veliko kada se desi na slobodnim i demokratskim izborima“, konstatovao je Krivokapić.

Dijalog iscrpljen

Potpredsjednik parlamenta Milutin Simović, iz Demokratske partije socijalista (DPS), vidi problem u ultimatumima i ucjenama jednog dijela političkih subjekata:

„Ja mislim da smo mi blizu Sporazuma, ja mislim da DPS sa ostalim odgovornim političkim subjektima treba i u narednim danima da konstruktivnim pristupom, a ne pristupom ultimatuma obezbjedi trenutak potpisivanja toga Sporazuma. Sporazuma koji će biti put za pokazivanje odgovornosti i konstruktivnosti svih potpisnika tog političkog sporazuma. A ne put da se pokušaju blokirati državne institucije, pokušaj da se blokiraju mediji tako što bi se putem političkog Sporazuma trasirao put preuzimanja uređivačke politike od pojedinih političkih subjekata“, naveo je Simović.

Sa okruglog stola o izborima, foto: Savo Prelević

Miodrag Lekić, lider Demosa, je ukazao da opozicija ima zahtjeve koje ne treba smatrati ucjenom. Lekić je rekao da je dijalog iscrpljen, te se došlo do trenutka preuzimanja odgovornosti:

„Jer smo fazu diskusije iscrpili, izdiskutovali smo, sve smo rekli, sučelili smo argumente. Politika jeste dijalog, kompromis, ali u datom momentu i preuzimanje odgovornosti. Mi se nalazimo pred preuzimanjem odgovornosti, tako da ja predlažem vlasti i DPS-u da ne smatraju ucjenom kada kažemo da promjene u Javnom servisu moraju biti uslov Sporazuma“, poručio je Lekić.

Darko Pajović, predsjednik Pozitivne, vjeruje u postizanje Sporazuma i kaže da su dvočlane koalicije faktor problema u državi:

„Stabilnost političkih procesa u Crnoj Gori nikad više ne može da počiva na dvočlanim koalicijama. Osamnaest godina vladavine dvije stranke u ovoj državi je namnožilo probleme koji se zovu nepotizam, korupcija, organizovani kriminal“, smatra Pajović.

Suljo Mustafić, potpredsjednik parlamenta, je ukazao na prisustvo međunarodnog faktora pregovorima o slobodnim izborima:

„Aktivnosti međunarodnog faktora doživljavam kao partnersko ukazivanje na naše slabosti, a ne kao želju da se bilo ko miješa u naše unutrašnje odnose“, prokomentarisao je Mustafić.