Dostupni linkovi

Dok se opozicija dogovara vladajuća partija počela izbornu kampanju


Kongres DPS-a, juni 2015.

Dok je na crnogorskoj političkoj sceni trenutno zatišje u kome se ne nazire da li će i kada biti obnovljen parlamentarni dijalog vlasti i opozicije o uslovima za održavanje regularnih izbora, izborna kampanja, sudeći makar prema aktivnostima državnih funkcionera iz vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), kao da je već počela.

Iako se zvižduk za start izborne kampanje još nije čuo, aktivnosti na terenu pripadnika vladajuće partije koji obavljaju visoke državne funkcije kao da potvrđuju da je trka uoči parlamentarnih izbora, koji će se najvjerovatnije održati na jesen, već počela.

Dok podijeljena opozicija ne uspijeva da postigne dogovor o zajedničkom djelovanju, kako bi se izborila za fer izborne uslove, dotle državni funkcioneri iz vladajuće DPS inteziviraju svoj rad. Svečano otvaraju nove dnevne centre za penzionere, vrtiće, renovirane centre za socijalni rad, puštaju u funkciju seoske vodovode.

Za opozicionog nezavisnog poslanika Mladena Bojanića postoji dovoljno osnova za sumnju da je vladajuća partija izbornu kampanju počela oprobanim mehanizmima zloupotreba.

“Krenulo je. Evo i Zakon o zaradama u javnom sektoru i najava povećanja penzija, ne zaboravite i to. Tako su sve to stvari koje nas uvode u formalnu predizbornu kampanju“, konstatuje Bojanić.

Sa druge strane, u vladajućem DPS-u negiraju da njihove aktivnosti i odluke imaju veze sa predizbornom kampanjom.

“Ovo nije nikakva politička priča. Nijesu svi penzioneri Crne Gore članovi DPS-a“, ustvrdila je ministarka Zorica Kovačević.

Sumnje da se poslije tri godine penzije baš sada povećavaju upravo zbog izbora, odlučno je odbacila ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević, nakon što je odluka o tome saopštena na prošloj sjednici Vlade.

“Ovo nije nikakva politička priča. Nijesu svi penzioneri Crne Gore članovi DPS-a“, ustvrdila je ministarka.

I Evropa digla ruke

Mladen Bojanić, pak, potencira kako su DPS-ovi funkcioneri ohrabreni činjenicom da afera „Snimak“, koja je razotkrilla mehanizme zloupotreba državnih funkcija i resursa u partijske svrhe, i pored insistiranja međunarodne zajednice, nije dobila pravno-politički epilog.

Mladen Bojanić, foto: Savo Prelević
Mladen Bojanić, foto: Savo Prelević

“Kao i da je Evropa digla ruke od pritiska na ovu vlast da se to izgura do kraja. I oni su naravno nastavili. Malo su se možda primirili, jedan kratak period, ali su nastavili sa istim načinom. Jedino što ćemo da vidimo da li će za jednog zaposlenog biti četiri glasa ili će biti deset, kao što smo nedavno čuli“, konstatuje Bojanić.

Visoki funkcioner DPS-a Zoran Jelić, bivši direktor Zavoda za zapošljavanje, koga je opozicija označila kao jednog od glavnih aktera afere „Snimak“, međutim, tvrdi kako je tu samo riječ o redovnim aktivnostima vladinih funkcionera, u skladu sa programom i propisima. Jelić konstatuje kako je afera „Snimak“, koju naziva izmišljenom, dobila i pravni i politički epilog, tehničkim izvještajem skupštinskog Anketnog odbora.

“Što se tiče pravnog dijela, kao što znate, od 19 slučajeva gdje su bile podignute optužnice ili optužni nalozi prema Državnom tužilaštvu, 16 je odbačeno kao neosnovano, dva su dobila sudski epilog, a jedan je u procesu izviđaja. Prema tome, nadležni državni organi su odradili i svoj sudski epilog i ova, takozvana i izmišljena afera, potpuno je završena. To su optužbe onih koji nijesu dobronamjerni prema građanima Crne Gore, jer smatraju da u izbornoj godini treba obustaviti sve aktivnosti i na taj način nanijeti štetu svim građanima“, smatra Jelić.

Da treba biti obazriv i ne posmatrati sve vladine aktivnosti kroz prizmu izborne kampanje, kao zloupotrebu javnih resursa u cilju pridobijanja glasova, smatra i Marko Sošić iz Instituta Alternativa. Međutim, u toj nevladinoj organizaciji dijele mišljenje kako je predizborna kampanja uveliko počela.

“Imamo informacije da aktivisti DPS-a ovih dana idu od vrata do vrata, od kuće do kuće, i raspituju se što je ljudima potrebno, koja su to obećanja koja im je potrebno dati da bi osigurali glas", kaže Marko Sošić iz Instituta Alternativa.

Mi smo svjedoci ovih dana, kada smo možda osjetljiviji na te pojave, kao što su npr. sječa SDP kadra u javnim preduzećima ili npr. sva ova nova zapošljavanja ili sve te budžetske linije koje se sada otkrivaju za 2016 god. Tu se vidi da su socijalna davanja na lokalnom nivou veća nego prethodnih godina ili su takva makar u planu. Ili da su na nacionalnom nivou neki diskrecioni izdaci ili posebno fleksibilne budžetske kategorije isto u porastu“, komentariše Sošić.

Pojačani aktivizam vladajuće partije prati inertnost i pasivnost opozicionih stranaka, koje su podijeljene oko načina djelovanja u borbi za fer izborne uslove.

Mladen Bojanić je ipak optimista da će doći do minimuma saglasnosti i zajedničke platforme, kako bi onemogućili predizborne zloupotrebe vlasti.

“Imam optimizma jer mi se čini da je sve veći pritisak javnosti da oni to urade. Nadam se da će shvatiti vrlo brzo, dok ne bude kasno, da će bilo ko od opozicije ko ne postupi u tom pravcu biti kažnjen na sljedećim izborima“, zaključuje Bojanić.

  • 16x9 Image

    Dimitrije Jovićević

    Novinarstvom se bavi od 1995, kada je počeo rad na BK Televiziji u Beogradu. Na RTV Crne Gore, koja je u to vrijeme bila prepoznatljiva po otporu režimu Slobodana Miloševića, prelazi 1998. godine. Od 2000. radi za podgoričko dopisništvo RSE i od tada je povremni prezenter u praškom studiju.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG