Krivokapić pristao na rekonstrukciju Vlade Crne Gore

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić u Beču 18. juni 2021.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić pristaje na rekonstrukciju Vlade i više resora, ali pod određenim uslovima od kojih je jedan da on bira ministre, saopšteno je 21. septembra iz njegovog kabineta.

Rekonstrukciju Vlade tražili su vladajući prosrpski Demokratski front (DF) i Demokratska Crna Gora, dok se tome protivi treći i najmanji konstituent vladajuće većine – Građanski pokret URA.

Demokratski front i Demokrate su 16 . septembra objavili da su postigli dogovor o neophodnosti rekonstrukcije Vlade Crne Gore na način da, umjesto dosadašnjih 12, ima 18 ministarstava i tri potpredsjednika, s tim što bi potpredsjednici ujedno mogli da budu i resorni ministri.

Rekonstrukcija predviđa da političke partije kandiduju svoje predstavnike.

Pročitajte i ovo: Premijer Crne Gore između unutrašnjeg pritiska i očekivanja Zapada

Kako je saopšteno iz kabineta premijera Krivokapića, rekonstrukcija Vlade će biti zasnovana na nekoliko principa. Jedan je da predsjednik Vlade odlučuje o tome koji su ministri rezultatima u proteklom periodu odgovorili izazovima resora koje pokrivaju. Vlada će, kako je rekao premijer, imati tri potpredsjednika.

“Aktuelni potpredsjednik (Dritan Abazović) će biti prvi potpredsjednik Vlade, a svi potpredsjednici ujedno i resorni ministri. Predlaganje potpredsjednika je autonomno pravo predsjednika Vlade” naglasio je Krivokapić.

U saopštenju se navodi da je premijer odlučio da resori koji su se pokazali kao obimni sa aspekta njihove funkcionalnosti budu podijeljeni saglasno dogovoru predsjednika Vlade i parlamentarne većine.

“Kandidate za nove ministre predlaže predsjednik Vlade nakon konsultacija sa parlamentarnom većinom, posebno vodeći računa o prošlogodišnjem sporazumu nosilaca tri izborne liste, kompetentnosti i rodnoj ravnopravnosti”.

U saopštenju se navodi da je premijer Krivokapić istakao da politički subjekti koji konstituišu vlast i Vlada Crne Gore stavljaju moratorijum na sva pitanja koja nemaju široki društveni konsenzus i duboko dijele crnogorsko društvo.

“Vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije su ključni zadatak sve tri grane vlasti”, poručio je premijer.

Krivokapić smatra da konstituente nove vlasti treba osnažiti učešćem predstavnika partija nacionalnih manjina.

Pročitajte i ovo: Crna Gora: Premijeru bez većine prijete konačnim rušenjem

Vladu Crne Gore su 4. decembra prošle godine u Skupštini podržali poslanici prosrpskog Demokratskog fronta, Demokrata i URA. Te tri partije su predvodile liste koje su na avgustovskim izborima prošle godine osvojile vlast i nakon tri decenije poslale DPS Mila Đukanovića u opoziciju.

Krivokapić je na prijedlog Skupštine izabran za premijera, glasovima 41 poslanika ove tri koalicione liste, od ukupno 81 koliko ima crnogorski parlament.