Moguća zabrana nošenja burki u Francuskoj

Ilustrativna fotografija

Francuske vlasti nameravaju da slede primer Belgije uprkos upozorenjima stručnjaka da bi takva zabrana mogla biti pravno sporna.

U predlogu zakona se ističe da nije dozvoljeno nošenje nikaba - kojim se prekriva lice osim očiju, burke – koja pokriva lice u potpunosti – na javnim mestima i ulicama.

Jedna žena alžirskog porekla, koja se predstavila kao Nažet (Najette), kaže da nosi nikab više od decenije, optužujući vladu da krši njene slobode.

“Kada čujem: ‘Francuska, sloboda, jednakost, bratstvo’ – to je velika laž. Osećam se kao da živim u diktaturi”, kaže ona.

Predviđena je kazna od 150 evra za one koji prekrše zakon. Osobama koje pak primoravaju žene da prekrivaju lice preti kazna od čak 15 hiljada evra. Zakon bi se primenjivao šest meseci nakon usvajanja kako bi se objasnile pojedinosti građanima, pre svega muslimanskog porekla.

Predsednik Francuske Nikolas Sarkozi (Nicolas Sarkozy) započeo je ovaj proces u junu prošle godine, izjavivši da prekrivanje lica “nije dobrodošlo u Francuskoj”.

Međutim, ukoliko ovaj zakon bude usvojen, verovatno će se suočiti sa pravnim preprekama.

Francuski državni savet je dva puta od tada upozoravao da bi takva zabrana mogla biti u suprotnosti sa Ustavom. U slučaju da ignoriše ova upozorenja,
Nikolas Sarkozi
francuska vlada rizikuje moguće sankcije Ustavnog suda. Međutim, pojedini pripadnici vladajuće koalicije ističu da bi u tom slučaju bio raspisan referendum.

Slučaj Belgije

Prošle sedmice, francuski parlament je usvojio rezoluciju kojom se potpuno prekrivanje lica na javnim mestima osuđuje kao “uvreda za nacionalne vrednosti”.

U januaru ove godine, francuska parlamentarna komisija je preporučila zabranu nošenja vela u javnim institucijama, uključujući bolnice, škole, javni saobraćaj – ističući da je u suprotnosti sa francuskim sekularnim republikanskim principima. Francuska je 2004. godine zabranila nošenje marama i ostalih verskih simbola u državnim školama.

Mnogi muslimanski lideri se žale da kampanja oko zabrane nošenja vela – u kombinaciji sa debatom oko francuskog nacionalnog identiteta – jača osećanje kod muslimana da je njihova vera na udaru vlade.

“Smatram da je to delikatno pitanje od samog početka. Nema naročitog razloga da se uvede takva zabrana imajući u vidu da može biti i pravno osporena”, kaže poglavar Pariske džamije Dalil Bubaker (Boubakeur).

U Francuskoj živi pet miliona muslimana, što je najveća populacija u Evropi. Prema podacima francuskog ministarstva unutrašnjih poslova, oko 1900 muslimanki nose veo na javnim mestima, uglavnom nikab.

Belgija je krajem aprila uvela zabranu nošenja vela na javnim mestima. Predviđena je kazna od 15 do 25 evra i kazna zatvora do sedam dana. Da bi zakon stupio na snagu potrebno je da ga potvrdi belgijski Senat.

Slične mere se razmatraju u još nekoliko evropskih zemalja, uključujući i Holandiju, Austriju i Dansku.

Početkom ovog meseca poslanica Evropskog parlamenta Silvana Koh Merin (Koch Mehrin) zatražila je da se uvede zabrana na evropskom nivou, ističući da žene koje prekrivaju lice “otvoreno podržavaju vrednosti koje ne delimo u Evropi”.

*****
Pročitajte i ovo:
Preporuke za zabranu nošenja feredže u Francuskoj
Belgija se izjašnjava o zabrani nošenja feredže

Francuska: Incidenti zbog burki

Francuska: Incidenti zbog burki

Proteklog se vikenda u Francuskoj desio prvi slučaj "bijesa izazvanog burkom", prenosi lokalne medije britanski dnevnik "Daily Telegraph".

60-godišnja Francuskinja, inače advokatkinja, potukla se s 26-godišnjom muslimankom koja je nosila burku.

Incident se dogodio u dućanu odjeće u mjestu Trignac (Trinjak), u blizini grada Nantes.

Muslimanka, koja je nosila burku šetala se dućanom kada je čula ženu kako joj upućuje "zlobne komentare o njenoj crnoj nošnji".

Starija je žena komentirala kako nije sretna što vidi gospođu prekrivenu velom i kako želi da se zabrana nošenja burki uvede što je moguće prije, naveo je u svom izvještaju policijski zvaničnik. Ona je mlađu pokrivenu muslimanku usporedila s Belphegorom, duhom iz televizijske serije koji opsjeda pariski muzej Louvre i na licu nosi masku.

Kad je između dvije žene izbila rasprava, uključila se i kćerka advokatkinje. U jednom je trenutku čak pokušala muslimanki otkriti lice.

Raspravu su prekinuli policajci i suprug pokrivene žene. Sve tri su privedene u policijsku stanicu na ispitivanje, a obje glavne akretke su podnijele prijavu. Muslimanka je advokatkinju tužila za rasnu i religijsku mržnju.

Nakon Belgije, Francuska bi mogla postati druga evropska država koja će uvesti zabranu pokrivanja ženskih lica. Neki smatraju da bi zakon mogao stupiti na snagu već tokom ove jeseni, uprkos kritikama na koji je naišao ovaj prijedlog.